Karin schreef op zondag 9 maart 2008, 19:10:
> Hoezo, bekend is dat kruisingen bij honden een beter fysiek
> hebben en ouder worden? Heb je daar onderzoeken over gevonden?
> Is volgens mij een hartnekkige mythe die maar rond blijft
> dwalen. Net zoals dat alle honden vroeger ouder werden omdat ze
> met de pot mee aten. Nog nooit enig onderzoeksresultaat van
> gezien.
De levensduur van rashonden is makkelijk te achterhalen. Die staan in de verenigingsbladen bij wie er gestorven is het afgelopen jaar, en ook waaraan ze door zijn gegaan. Kooikerhondjes worden meestal een jaar of 14. En dat schijnt oud te zijn in de rashonden wereld. Als er geen onderzoek is bij asbakkies dan kun je ook niet spreken van een hardnekkige mythe. Ik geef de volkservaring het voordeel van de twijfel hoor. Onze Tilly is 21 geworden.

> Voor mij niet, vind 1.50 m veels te groot! En ik mis de tölt...
> Bovendien snap ik niet waarom je wel zou mogen selecteren op
> compacte paarden en niet op kleur. En wat is een goede bouw?
> Daar zijn toch echt verschillende criteria voor, afhankelijk
> van wat je met het paard wilt, springen, dressuur, aangespannen
> of....
Ja die 150 is in feite, tussen de 140 en 160, zit je dan beter?
Over het kleurbelang bedoelt Peter waarschijnlijk zoiets als: "diversiteit van kleur, is ook fokken op kleur. En achter genen-kleuren zitten fysieke en karakter kenmerken die beter meegenomen dan per ongeluk er uit gefokt worden". Zoiets Peter?
En verschillende criteria die tegenstrijdig aan elkaar zijn, zie ik niet als je tenminste voorop steld dat je een zo natuurlijk mogelijk dier nastreeft. Dat zal geen dier zijn met typische spring eigenschappen en ook geen dier met typische dressuur mogelijkheden. Het is veeleer een alleskunner, zo simpel is dat. Bij honden krijg je bij doorgaande vermenging van rassen een model dat vrij bekend is. Een hond van middelmatige grootte (rondom 45 cm)bruin van kleur met een witte bles, met hangende oren en half lang haar. Veel asbakkies zien er inderdaad zo uit. De kleinere rasloze hond zie je in NL vaker, dat is een voorkeur van de eigenaren.
Groetjes, Michiel
Blootsvoets goed voor mensen en paarden.