Nathalie Lagasse schreef op donderdag 28 februari 2008, 22:06:
> Conrad vertelde ons in zijn (supergeweldige) Ken Ramirez les
> dat mimicry bij paarden nooit (of nooit goed, of hoe zat het?)
> gedocumenteerd is. Ik heb gelukkig een mooie foto kunnen maken

> toen ik er een echte les van maakte ook met mama mee.
>
> Groetjes,
> Nathalie
Hi Nathalie,
De fotos zien er inderdaad heel leuk uit.
Ik spreek in dit voorbeeld toch liever van nadoen van het andere paard van jou als tante

.
Waarom zie ik het niet als mimicry.
Korte beschrijving mimicry en aanleer methode.
Je leert een dier een nieuw gedrag door te laten kijken naar een ander dier en vraagt dan. Kijk goed en doe het nu na.
Als het dier2 dan dier1 nadoet dan heet het mimicry.
Hoe doe je dat.
Je hebt 2 dezelfde diersoorten. Bijv 2 paarden. Je hebt beide paarden een 7 tal gedragingen aangeleerd (zie 7 games of ITCLICKS, interesse mail maar).
Je zet de paarden naast elkaar als je de gedragingen vraagt. Je vraagt dan eerst paard 1, een bekend gedrag te doen. Je geeft dan een mimicry cue. Ken gebruikt: het klappen in je handen en dan je hand wijzen naar dier 2.
Daarna vraag je hetzelfde gedrag aan paard2.
Je herhaalt dit zo vaak dat de paarden de mimicry cue gaan begrijpen. Je doet dit dus ook met meerdere al goed bevestigde gedragingen.
Zodra paard2 al begint te anticiperen op de vraag die aan paard1 wordt gesteld en een beetje hetzelfde gedrag al begint te vertonen dan merk je dat de mimicry cue gaat werken.
Nu de mimicry cue.
Zodra dit echt goed werkt dan wordt het tijd om de paard1 een nieuw gedrag aan te leren. Dan de mimicry de hulp te geven waarna paard2 (die het gedrag ook nog niet mag kennen) van paard1 probeert na te doen.
Zodra die enigzins lukt dan spreek je van mimicry.
Ik hoop dat dit nog wat duidelijkheid schept. Eva hoeft dus niet haar notities na te kijken, het was dus net iets anders.
Ik helaas geen bewijs kunnen vinden dat iemand dit bij paarden voor elkaar heeft gekregen, in deze echte pure vorm. Al helemaal niet op film. Het is natuurlijk dat jonge dieren van oude dieren leren maar dat is toch iets duidelijks anders dan mimicry.
Mimicry is in ieder geval wel bekend bij dieren als dolfijnen. Ken heeft het ook op film staan met honden, achteraf hoorde hij dat hij hier mee 1 van de eerste was omdat men dacht dat het niet werkte bij honden.
Het kan super werken maar soms ook lastig, waarom.
Wil je het gedrag wat paard2 heeft geleerd door het te kopieren van paard1 aanpassen dan wordt dit lastig. Je kan niet een stap je terug doen. Je hebt het namelijk niet stap voor stap opgebouwd, het was er ineens.
Ik begreep van Ken dat het regelmatig wordt gebruikt bij dieren in het leger. Deze dieren moeten hele complexe taken doen. Wil je dat stap voor stap aanleren dan duurt het heel lang. Met deze techniek lukte het hen om de leertijd met 50% te verkorten.
Wil je ook meer weten over Clickeren / Operant Conditioneren zoals Ken Ramirez er naar kijkt. Ik heb nog een paar plaatsen vrij op 15 en 22 maart zie ook mijn topic: Ken Ramirez in de herkansing.
Ik hoop dat het zo voor iedereen te begrijpen is.
Groet
Conrad van Pruijssen
ITClicks with SubtielTrainen