Gudrun schreef op maandag 28 januari 2008, 17:06:
> Uit een ander topic, westernstops ed en hoe het aangeleed wordt
> en dat Dixie veel dingen reflexmatig lijkt te doen brengt me
> bij iets anders, de
one-rein stop aanleren.

>
> Misschien is dit een typisch iets om met druk in fases aan te
> leren, zodat het paard gehoorzaamt omdat het denkt geen keus te
> hebben en het dus altijd doet?
Het heeft niks met fases te maken. Met fases bepaal je hoe "licht" je paard uiteindelijk reageert. OF je paard reageert heeft meer te maken met hoe consequent je bent. Je schrijft "soms negeert hij het gewoon, ook al blijf ik vragen en verhoog ik de druk een beetje". De grote vraag is, wat is jouw vervolg? Is je conclusie "hij doet het niet" en laat je vervolgens dan maar gewoon los? Als dat zo is dan leer je je paard dat "niets doen" datgene is wat je van hem verlangt, want dat brengt de release. Het paard doet niets verkeerds, hij doet gewoon wat jij hem leert, namelijk dat negeren de release brengt. Als je aan hem vraagt om zijn nek te buigen, dat MOET je ook zorgen dat het gebeurt, en er niet eerder een release komt dan dat je dat ook voor elkaar hebt. HOE je dat bereikt doet er niet zoveel toe. Dat mag best met een worteltje zijn, zolang je de (lichte) druk maar op de teugel houdt, en die onmiddellijk laat verdwijnen zodra (om wat voor reden dan ook) de nek buigt, MAAR NIET EERDER.
Als je dit consequent doet, de goed houding aanneemt, dan heeft je paard dit echt binnen een paar minuten geleerd. Natuurlijk is het beter (vooral voor de langere termijn) om dit nog wat vaker te bevestigen, regelmatig even te oefenen, of zoals
Parelli aanbeveelt, als "preflight-check".
> En indien wel, hoe reageert een clickerpaard op ineens "moeten
> en dwang"?
Ook een clickerpaard heeft voortdurend te maken met "moeten en dwang". Denk alleen maar aan het schrikdraad, of zijn eigen biologische behoeften ("ik sta op een steentje, dat voelt minder aangenaam, ik krijg pas een release als ik dat been optil en ergens anders neerzet, dus laat ik dat maar doen, dan voelt het beter"). Ook je eigen lichaam werkt overigens met fases; als je niet reageert op een onaangenaam gevoel wordt het over het algemeen steeds sterker.

Groeten,
Frans