Nick Altena schreef op maandag 21 januari 2008, 22:23:
> Dierenbeul schreef op maandag 21 januari 2008, 20:22:
>
>> ZOALS IK AL EERDER SCHREEF KAN IK MET BEIDE METHODES OVERWEG EN
> zoveel klachten hebben over de NBer als over de hoefsmeden ?
>
> Nick... de thuisbekapper....die het naast deze cursus ook ooit
> eens van een ouderwetse hoefsmid heeft geleerd.....
Om te beginnen wil ik niet discussiëren over de technische aspecten van het traditioneel versus natuurlijk bekappen. Daar ben ik gewoon niet in onderlegd. Ik ben op dit punt (voorlopig) nog een gewone klant, die z'n paard laat bekappen door een NB-er.
Maar als klant ben ik de énige die recht van spreken heeft. Het is namelijk mijn paard dat de gevolgen moet dragen van de wijze waarop de hoeven worden aangepakt. En dààr heb ik wél ervaring, zowel in de traditionele hoefsmid-aanpak, als in het natuurlijk bekappen.
Dus dierenbeul, als bekapper/hoefsmid heb je zéker niet het hoogste recht op te eisen. Het zijn jou resultaten, én die van je collega's/concurrenten die DE KLANT het hoogste recht én het laatste woord geven.
En zoals menigeen mijn houding tegen het bit al wel zal kennen, zo is mijn stelling anti-ijzers zo mogelijk nóg scherper. Waarom?
Wel, hierom:
=> AL de paarden - zonder uitzondering -van vrienden en bekenden die op ijzers staan, hebben met de regelmaat steeds terugkerende problemen aan de hoeven, en/of de gewrichten.
=> Mijn paard Papillon was ook vierkant beslagen, en had hanetred. Het verwijderen van de achterste ijzers bleek meteen een enorme verbetering. Toch was de hoefsmid er aanvankelijk niet over te spreken. Maar ja, de commerce moet draaien. Dus, als een klant dan toch koppig zijn idee doorzet, praten we daar wel een wazig complimentje omheen. klant gelukkig, hoefsmid blijft langs de kassa passeren, want hij mag blijven.
=> Door de hoef en gewrichtsproblemen (spat) wordt plots aangeraden (door professionele paardenfysiotherapeut) om achteraan orthopedisch beslag te laten zetten. De hoefsmid kan hier wel in meegaan (kassa, kassa). Dus, terug ijzers achteraan. (btw, 110 euro voor orthopedisch beslag dat er gewoon in bestaat extra ijzerstaafjes op de conventionele ijzers te lassen, zodat de achterbenen in een dusdanige stand komen, dat het spronggewricht een beetje "open" komt te staan. Wat de pijn zou moeten verlichten. Resultaat: Papillon lag - letterlijk - 2 dagen later in zijn stal te stuiptrekken van de pijn. Zijn ogen rolden bijna uit zijn kassen. Het was alsof hij een zware epileptie-aanval had. Gewoon gruwelijk!
Meteen met hem naar Merelbeke, en daar van de rotijzers afgehaald.
=> Het paard van mijn beste vriend heeft - zo zou moeten blijken uit 12-jaar oude foto's -
hoefkatrol fase 4. Zijn paard liep aanvankelijk nog goed en wordt enkel nog recreatief gereden. Het baasje wil echter het beste voor zijn paard, geld speelt absoluut géén rol. Er wordt hem een "rijksgediplomeerde orthopedische hoefsmid" aangeraden. Die man is 3x mogen komen: 1x om de hoeven te beslaan; 1x om te mogen corrigeren; 1x om een lap rond zijn oren te krijgen. Het paard stond kreupel zoals hij nog nooit in zijn hele leven gekend had. De gevolgen waren maanden later nóg voelbaar.
=> Mijn nieuw paardje (Veldre) heeft amper 6 maanden van haar leven op ijzers gestaan. Ze heeft hoeven om van te dromen. Ok, het ras zal ook wel meespelen. Het is een Lets rijpaard, en staat erom bekend ijzersterke (what's in a name
) hoeven te hebben. Ik heb haar zelf voor het eerst laten bekappen door een hoefsmid die ook de opleiding NB bij Frans en Ilona gevolgd heeft. Hij heeft Veldre niet natuurlijk bekapt, maar wel gewoon traditioneel (uiteraard zonder ijzers). Hij is de eerste hoefsmid waarbij ik het gevoel had dat hij wíst waarmee hij bezig was.
Ik wil best nog wel massaal argumenten aanhalen waarom ik absoluut géén ijzers meer onder de paarden zou willen zien, maar het komt altijd op hetzelfde neer.
Mét ijzers is het op korte of lange termijn gegarandeerd misérie. Zonder ijzer is de kans op gezonde hoeven gewoon véél groter.
En ja, er zullen heus ook wel arme slachtoffertjes rondlopen, die hun paard de vernieling hebben ingejaagd. Helaas zijn het overwegend mensen die zélf - met té weinig kennis van zaken - effe hun paardjes gaan bekappen. En dan niet meer van ophouden weten.
Daarom dat ik voorlopig mijn paard laat bekappen, en er pas zélf aan begin als ik de principes ervan voldoende eigen heb gemaakt. En dan nog zal ik mij in de eerste maanden (misschien jaren) gegarandeerd laten bijstaan door ervaren NB'ers.
Herman,
"Enkel zij die het onzichtbare zien, kunnen het onmogelijke doen."