4bozzza schreef op woensdag 16 januari 2008, 22:15:
> stomen tot 40 graden celsius mag, meen ik, wel bij het
> apendieet.
> Verder liever geen zaken eten die je niet kunt eten zonder dat
> het eerst gekookt moet worden. zoals peulvruchten, harde bonen
> en aardappelen.
> we zijn veel zaken gaan eten, doordat we konden verhitten. We
> zijn niet gaan verhitten omdat we die dingen wilden eten.
Ja 40 graden daaronder blijft voedsel de zelfde structuur houden. Vis uitgezonderd die wordt rustig gaar en veranderd fundamenteel door het een tijdje op die temperatuur te houden. 40 graden wordt vissewater dan ook zelden, zo zie je maar dat in de natuur alles in logisch verband staat.
18 jaar geleden las ik een artikel in het blad Onkruid over instinctief eten. Dat sprak me aan en begon er gelijk mee, ha ha zo ben ik soms

Ik vroeg meer info en werd lid van een clubje mensen dat hier mee bezig was. Eenmaal een instructie weekend bijgewoond en verder maandelijks een krantje. Dat was nog voor de pc tijd.
Wie er meer van wil weten het betreft dit:
http://de.wikipedia.org/wiki/InstinctotherapieDaar staat ook een link bij die de invloed van modern voedsel op de gezondheid wetenschappelijk probeerd helder te krijgen:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/2/341Wanneer is de mens begonnen warm te eten? Daar zijn de wetenschappers nog over verdeeld, begrijp ik. Ook wat de gezondheids effecten zijn van die omschakeling is ter discussie. "Feit is dat je verhit voedsel niet onder een microscoop moet bekijken, want dan vergaat de eetlust je ter plekke. Heeft een appel onder de microscoop nog een mooie celstructuur. Appelmoes lijkt op celnivo meer op rubber of andere chemische troep". Aldus het verhaal wat ze me wijsgemaakt hebben, of dit allemaal zo is, ik weet het niet. Is ook niet zo van belang voor ons onderwerp dat meer gaat over hoe dieren hun voedselkeuze's maken en met name paarden. En hoe instinct werkt, in mijn eigen ervaring. Of ik door mijn rauwe eten nu zo veel gezonder ben dan anderen waag ik te betwijfelen, de tijd zal het leren

Wat ik nu eet is een grote fruitmaaltijd, tussendoortje van studentenhaver (allerlei soorten rauwe noten met rozijnen) en savonds een bord gemengde rauwkost, met zalm uit blik. Die zalm is wel bestraald gewees en met zout ingebliktt, en daardoor fundamenteel anders van structuur als rauwe zalm. Het is wel zalm uit Alaska die zo uit de oceaan komt, niet de gekweekte zalm. Door de rauwkost salade meng ik geen aardappels natuurlijk, wel elke andere soort groente en zaden en olijfolie en azijn , etc.
Groetjes, Michiel
rauwe voedselkeuze goed voor mensen en paarden.