Esther schreef op woensdag 16 januari 2008, 12:14:
> Leuke stelling Daisy, goede vraag ook. Paarden die alles eten
> hebben gewoon niet genoeg te eten, paarden grazen heel
> selectief. Er zitten allerlei sensoren in de neus waarmee ze
> tasten en ruiken etc.
Ook hier zijn menselijke ervaringen mee, instinctief eten genaamd. De eerste jaren van mijn rouw voedsel eten ben ik zo streng geweest als deze eetwijze aanraad. Het is de eetwijze van alle dieren (die niet door mensen gevoed worden natuurlijk).
Hoe dat toegaat begrijpen jullie dus allemaal, enkel rauw eten, eerst verschillende dingen ruiken en dan proeven en dan net zoveel eten als je wilt van het voedsel wat het lekkertste ruikt en smaakt. Geen dingen door elkaar mengen, en geen smaakmakers erbij, net als in de wei dus.
Mijn lichaam reageert dan inderdaad heel verschillend op een wortel vandaag of morgen. Mijn lijf maakt het eten direct reuk en smaakloos zodra het genoeg van die stof heeft, dat is dus soms na 1 worteltje, soms pas na een hele kilo wortelen. Eten ruikt dan ook telkens heel verschillend, niet echt natuurlijk, maar de smaakvolle reactie is heel verschillend. Die smaak volle reacties zijn het compas waarop je lekker en gezond kunt eten.
Ik weet zeker dat dit bij dieren precies zo werkt en dat het instinctief aangeboren is. Dat moet wel, omdat bij mensen dit voedsel instinct al binnen een week op deze manier eten weer wakker gemaakt kan worden. Ook al heb je 40 jaar gekookt eten achter de rug, ook al eet de mens al 10.000 jaar vanaf een vuurtje. Met die kennis die ik hiermee op gedaan heb, begrijp ik nu veel meer van de reacties van baby's op voedsel en de verschillende voedsel voorkeuren van iedereen. Het instinct dringt door de verwarringen heen van gekookt en gemixt eten heen. Hoe jonger het kind hoe slechter het eet, is de ervaring van vele ouders. Niets is minder waar, hun voedsel instinct geeft vele stops op wat hun aangeboden wordt. En doordat we de kennis en ervaring missen weten we niet hoe hier mee om te gaan.
Zoetigheid misleid het instinctief eten ook. Ik ging dan ook vooral fruit soorten eten die zoet waren. En de groentes liet ik wel erg veel liggen. En dat is de reden dat ik na enkele jaren toch rouwkosten ben gaan maken, met mengen en op smaak maken. Dit is geen zuiver instinctief eten meer, en die duidelijke reacties van de eerste jaren ben ik daarmee voor een groot deel kwijt. Maar goed, de les was geleerd en rauw eten doe ik nog steeds.
Als Frans zegt dat gras eten voldoende is, omdat daar alles in zit en paarden eten wat voor hun neus komt. Dan zouden we precieser moet kijken om daar zeker van te zijn. De mest onderzoek is een aanzet maar die kan ook niet van minuut op minuut duidelijk maken of een paard de klaver erg lekker vind en het volgende moment de klaver expres laat staan, etc. etc.
Groetjes, Michiel
Natuurlijk leven is geavanceerder dan je zou denken.