Ridder schreef op zondag 13 januari 2008, 12:50:
> Al een tijdje volg ik dit forum. Voor mij bevat het schatten
> van info, omdat, zoals ieder mens die door een ingrijpende
> wending in z'n leven plots begint na te denken

, je begint

> Heel dit verhaal brengt jullie niets waardevol bij, maar misschien zijn er nog mensen die zich soms onzeker en machteloos voelen.
> Die dame zei me dat wij de macht hebben over paarden omdat we meer ontwikkelde hersenen hebben en dat we door deze te gebruiken een toneeltje op poten kunnen zetten waar je alles zo ensceneert dat er gewoon niets kan mislopen, zij gaat dus ook nooit gaan wandelen en doet alleen kunstjes binnen de piste (wel heel erg spectaculair)). Nu lees ik dat paarden intuitif reageren en je nooit als leider beschouwen als je 'het' niet bezit wat een alfa leider moet bezitten om geaccepteerd te worden als leider. Moet je leider zijn om je paard zover te krijgen dat hij met je alleen op pad wil gaan?
> Geef ik op of ga ik door? Moet ik daarvoor fundamenteel veranderen of kan ik dit gewoon leren via oefeningen, ervaring...
> Sorry voor dit lange epistel, maar het moet er even uit, rond mij zijn er weinig mensen waarmee ik over zo'n zaken kan praten.
Welkom op dit forum!
Er spelen een aantal zaken denk ik.
Om met paarden om te gaan heb je enerzijds technieken (oa
clickertraining) en anderzijds "natuurlijk overwicht, leiderschap". Met technieken alleen, hoe goed je die ook kent, kom je er niet. Dat heb je al ontdekt met je
clickertraining.
Het goede nieuws is dat beide te leren vallen, zowel de technieken als het natuurlijk leiderschap, om het maar even een naam te geven.
Nu vind ik
clickertraining geweldig en dat werkt ook heel goed, op voorwaarde dat je basis ok is.
Ik werk ook met honden en met paarden, wel, qua
clickertraining zijn honden veel makkelijker voor mij

. De methodes van hondentraining klakkeloos naar paarden overzetten lukt niet. Ik heb het geluk eerst met paarden gewerkt te hebben, dus honden waren een makkie.
Ik vermoed dat je het over Pieter Baalbergen hebt, als je dat echt de ideale methode lijkt, dan zijn er wel enkele leerlingen van hem die zijn methode overgenomen hebben en op deze wijze les geven.
Of je daarvoor fundamenteel moet veranderen? Neen, of anders gezegd, het gebeurt gewoon. Door oefening, door ervaring, door openstaan voor groei en door de juiste begeleiding.
Moet je echt alfa zijn? Volgens mij niet. Wel duidelijk als je wil, maar vb op een buitenrit heb ik persoonlijk graag dat als ik de weg kwijt ben, mijn paard het iniatief overneemt en me op weg naar huis helpt. Uiteindelijk bepaal ik wel wat er wanneer gebeurt, maar mijn paarden mogen gerust hun eigen inbreng en mening hebben, en vaak ook mee bepalen langs waar of hoe snel we gaan. De uiteindelijke beslissing blijft wel bij mij.
Maar da's mijn eigen mening, er zullen vast mensen zin die het anders zien. Maakt ook niet uit, zolang jij en je paard er zich allebei goed bij voelen is het ok.
Als je concrete vragen heb, vuur maar af.
Je krijgt wellicht wel verschillend antwoorden uit verschillende hoeken

maar er is vast wel iets bij wat je past.