InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 7279½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:428-1-08 22:42 Nr:109178
Volg auteur > Van: Ellen2 Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vraag aan Structuur

Ellen2
Homepage
Tremelo
Belgie


353 berichten
sinds 23-11-2007
eddy DRUPPEL schreef op dinsdag 8 januari 2008, 17:59:

> Het is blijkbaar schering en inslag dat bekende en minder
> bekende trainers de bitloze optoming als
> "waardeloos"(wandeltuig) classeren als het er op aankomt om een

> met DIE paarden ! Maar met elke knol die er op deze aardkloot
> rondloopt enkel en alleen omdat het voor het paard duidelijker
> en natuurlijker overkomt !!Er is maar één voorwaarde !
> Je moet kunnen paardrijden .

ik heb dit al eens opgemerkt en misschien is het een naieve redenering, +
als beginner nog weinig recht van spreken en nog weinig kennis en ervaring,
maar met als bagage
- achtergrond van positief trainen met honden (stop met blaffen = dit boekje was de basis...)
- dosis gezond verstand
- kijken naar de paardenwereld met de ogen van een beginner, dus nog onbevooroordeeld denk ik

gevolg: bij eerste contact met paardenwereld na 15 jaar niet gereden te hebben: verbazing alom, (ik zag de les in een klassieke manege) is hier ondertussen dan niets veranderd??? hoe kan dat nu?? waarom bit sporen zweep nodig? wat wij met onze honden kunnen moet toch met paarden ook gaan, dat kan toch niet anders! Een paard is toch even slim als een hond!
Ze spreken een gans andere taal, maar als je die eerst leert, moet je toch volgens dezelfde principes kunnen trainen en rijden, dus ook de moelijke dingen leren zoals dressuur. Ik leer mijn honden ook moeilijke dingen (= dogdance oefeningen), maar ze doen ze uit vrije wil en enthousiast, niet door dwang.

Dus bitloos lijkt me (redenerend vanuit gezond verstand) gewoon logisch.

groetjes
ellen
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:428-1-08 22:42 Nr:109179
Volg auteur > Van: stumperd Opwaarderen Re:109147
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vraag aan Structuur

stumperd
Nederland

Jarig op 17-10

1912 berichten
sinds 13-12-2006
eddy DRUPPEL schreef op dinsdag 8 januari 2008, 20:16:

> Esther schreef op dinsdag 8 januari 2008, 19:52:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op dinsdag 8 januari 2008, 17:59:

>> nuanceren en dat nog durven.
>
> Nog linkser laten Esther , heb daarbij met jou mails geen
> problemen !

Ik lees hier veel over bitloos rijden en heb ook wel eens meegeschreven maar weet niet meer waar.

Zijn er ook veel mensen die gewoon zonder hoofdstel/halster rijden altijd,dus helemaal geen teugels of touw zoals Klaus Ferdinand Hempferling laat zien in zijn film?.

Ik ben altijd gewend geweest van kinds afaan met zadel en hoofdstel(bit) te rijden en ging altijd leuk,dat is al weer 20 jaar geleden.

Ik reed na de dood van mijn oude paardje op een pion afstammeling die bekend stonden als moeilijk te rijden paarden.
De eigenaresse had geen plezier meer in het rijden met haar omdat ze beslist niet op de hoefslag wilde lopen en dan scheef ging.
Ik heb dat paard ruim 3 jaar gereden en het ging steeds beter maar ze bleef uitproberen maar we hadden vooruitgang.
We gingen naar andere stal en daar was een vrouwtje die veel ervaring had met paarden en veel deed aan western ,grondoefeningen,join-up e.d.

Ik had daar nog nooit van gehoord en ze ging mij lesgeven met dat paard en het ging steeds beter maar op een dag moest het zadel eraf en daarna het hoofdstel uit en had ik alleen nog touw om de hals voor het idee en zo moest ik rijden en kreeg zweepje om langs de hals te houden als stuur.

Ik voelde mij wel even erg onzeker want het was een groot paard die altijd van de hoefslag afwilde.
Het gekke was dat het paard vanaf dat moment totaal niet meer tegenwerkte en ik kon het sturen met mijn zit en kijken naar de kant die ik opging en het kantelen van de bekken was de manier voor voorwaarts en terrughoeden.

Ik heb nog nooit zo lekker gereden en ik heb er foto's van en je ziet dat het paard gelukkig is.

Ik vraag mij alleen af of je met zo'n paard zomaar de bak uit kan lopen en of dat dan te maken heeft met je zelfvertrouwen en of er mensen hier zijn die dat ook doen.

Als je de indianen films ziet dan scheuren de indianen gewoon zonder zadel en hoofdstel en sturen dus met hun zit en gebruiken geen teugels of touwen want ze hadden hun handen vol aan pijl en boog en overvielen zo de postkoetsen en dat zie je ook wel terrug op oude schilderijen.

Zeer interessant vindt ik dit.

Groetjes Conny
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:438-1-08 22:43 Nr:109180
Volg auteur > Van: Blijde Opwaarderen Re:109173
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Een stralende winterdag, ook hier :-) Structuur

Blijde
Nederland


39 berichten
sinds 24-10-2007
Amai, jullie reageren allemaal snel. Ik zit helaas (in tegenstelling tot Eva) niet alleen op een bureau en had de laten. Heb op die acht uur heel wat reacties gemist! Ik weet niet hoe ik hier jullie voorgaande teksten moet knippen en plakken, en ga dus in het wilde weg proberen antwoorden op al die vragen:

Ten eerste: Maia is inderdaad niet mijn paard. Het is een paard dat bij Eva op de wei staat maar eigenlijk een andere eigenaar heeft. Omdat Maia door de draad lijkt te gaan als Queenie en Beereke weg zijn EN omdat de wettige eigenaar zo min mogelijk meegaat, ga ik mee met Maia (voor alle duidelijkheid: de wettige eigenaar is hiervan op de hoogte).

Ten tweede: ik ben sinds enkele weken zo een beetje aan't clickeren met Maia, zowel op de grond als bovenop haar. Dit lijkt toch wel effect te hebben. Daarnaast ben ik ook leidoefeningen gaan doen. En volgens mij hebben we vooral hiermee toch wel redelijk wat vooruitgang geboekt. Langzaam aan begint er toch wel een mini-bandje te groeien tussen ons. Bijvoorbeeld: Als we gedaan hebben met rijden blijft Maia nu mooi rond mij (lees ons) hangen. Vroeger zou ze dat nooit gedaan hebben. Dat was aankomen in de wei en weg. Wat uiteindelijk ook de wettelijke eigenaar zelf deed. Ik heb zelf een beetje de indruk (maar misschien ben ik gewoon een romanticus) dat ook Queenie nu aanvaard dat ik voor Maia kom. Als ik vroeger alleen naar de wei ging om een beetje met Maia te clickeren kon ik amper bij haar geraken omdat Queenie zich er steeds tussen mengde. Het was ongelofelijk om te zien hoe zij er in sloeg steeds perfect tussen mij en Maia te blijven bewegen zodat ik echt niet bij haar geraakte en ondertussen Maia zo ver mogelijk wegjaarde. Nu doet ze dat niet meer, of toch veel minder. De nodige vertrouwensband waar jullie van spreken, en waarmee ik ook volledig akkoord ben, is nog maar heel pril doch groeiende, naar mijn mening.

Ten derde: Ik ben toch wel een beetje bezorgd met Maia te galopperen, omdat zij nogal hevig is. Eens ze vertrokken is, geeft ze zich volledig. Op dit moment ben ik volop aan het oefenen haar in stap direct te doen stilstaan (met voedselbeloning, hoewel ze die niet altijd hoeft. De grootste beloning is eigenlijk terug mogen stappen en eigenlijk liefst van al draven). Daarnaast oefenen we er ook op dat ze pas in draf gaat als ik het haar vraag. En nog eens daarnaast oefenen we op stop in draf maar vooral ook dat ze draaft op het tempo dat ik haar vraag. Ik schreef reeds wat mijn bevinding daarbij is. Ik mag ze alleszins niet heel lang aan een stuk laten draven want dan wordt het een pak moeilijker. We oefenen dus in stukjes. (trouwens Charlot, ik geloof dat je steeds je paard zijn aandacht bij jou kan houden door regelmatig iets van haar te vragen. Ik probeer dat ook te doen met Maia. Ook al stappen we gewoon. Dan laat ik haar eens wijken voor druk, of op een wei stappen,... Dan schrikken ze zo niet dat er plots nen mens op zit ;-) )
Nu denk ik dat ik weet wat er gaat volgen: Blijde, dan moet je nog niet galopperen. Klopt helemaal, denk ik, als het over Maia gaat. Maar dat wil volgens mij niet zeggen dat ik het galopperen op zich niet moet leren. Neem nu dat we de baan opgaan en door één of andere reden gaat ze in gallop, dan wil ik er niet van liggen. Hoewel ondertussen is gebleken dat het me lukt om enkele meters te blijven zitten en haar terug stil te krijgen (met hulp van Queenie, helaas). Plus, als ik met Maia wil beginnen galopperen en haar dan wil leren om het gemak te galopperen en te stoppen als ik haar dat vraag, dan lijkt het me comfortabeler al een paar keer gegaloppeerd te hebben. De wettige eigenaar gaat het haar alvast niet leren want zij durft met moeite met Maia in gallop te gaan. Als ik met Maia galoppeer, wil ik het goed doen. voor wat ik er van ken: Maia lijkt vaak op de voorhand te galopperen en ook daar moet ik dan toch aandacht voor hebben, niet?

Ten vierde: wat de bit - bitloos discussie betreft. Ik heb geen enkele ervaring met rijden met bit (misschien 3 keer gedaan). Ik baseer mijn visie gewoon op wat ik zie. Ik kan me meestal niet van de indruk ontdoen dat het paard een ongelofelijke hekel heeft aan dat stuk ijzer in zijn mond. Vaak zie je ze met hun mond trekken om toch maar een beetje ruimte te kunnen krijgen. De ervaring die ik die 3 keer had in die manege was heel negatief. Zo goed als iedereen reed daar met sporen en zweep. En de meesten ook met martingaal. Daarnaast liepen daar manegepaardjes rond die schaafwonden hadden op hun rug door de wrijving met het zadel, en maar blijven rijden! En dit alles heeft natuurlijk mijn mening over maneges sterk beïnvloed. Ik heb toen beslist dat het of niet rijden zou zijn of paard natuurlijk rijden. En gelukkig met Eva haar hulp en geduld is het dat laatste geworden.
Door zowel de met bit als bitloze rijders wordt er beweerd dat er geen enkel verschil is tussen rijden MET bit en BITLOOS rijden. DUS... lijkt het me logischer gewoon bitloos te rijden. Dit lijkt me voor minder ongemakken te zorgen bij je paard.

Mijn excusus voor het vele leeswerk! Dat was eigenlijk de bedoeling niet!
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:478-1-08 22:47 Nr:109181
Volg auteur > Van: stumperd Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: bitloos foto's in fotoalbum Structuur

stumperd
Nederland

Jarig op 17-10

1912 berichten
sinds 13-12-2006
hallo,bij mijn verhaal over het rijden zonder hoofdstel heb ik paar mooie foto's die ik in het fotoalbum ga plaatsen,dit paard wilde nooit op de hoefslag rijden met hoofdstel en zonder hoofdstel was het heel anders,geen teugels,alleen zweepje om te sturen.
heb geen foto van de dag dat ik ook zonder zadel reed.
mijn lange verhaal staat onder stumperd bij vandaag en geloof dat erbij staat vraag aan want het ging verkeerd en ik had gereageerd op Eddy Druppel.

Groetjes Conny
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:488-1-08 22:48 Nr:109182
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:109050
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Een stralende winterdag, ook hier :-) Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

>
> Bij een bit horen vaak traditionele principes: zit is anders,
> sturen ook, korte teugels, de baas zijn,

Ik rij hetzelfde zonder bit als met bit..
Ik blijf rechtop zitten,
heb contact,
mijn zit is hetzelfde.
De baas zijn?,
We zijn een uurtje (of wat dan ook) aan het trainen!

Ik vind het geen gezicht als je onderuit gezakt zit.
Toon jezelf, schouders naar achteren en kin omhoog, laat zien dat je er
bent.
Uitstraling!
Ook nu ik bitloos rij vind ik dat belangrijk, en het zorgt ervoor dat je goed
op je paard zit!
En ik denk dat je dan je paard goed / mooi kan laten lopen, niet geheel onbelangrijk.
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:518-1-08 22:51 Nr:109183
Volg auteur > Van: Duppie Opwaarderen Re:109142
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bijvoeren? Structuur
Duppie
Nederland


29 berichten
sinds 7-1-2008


Hehe duidelijk.. bedankt voor de informatie allemaal! Ik ga er mee aan de slag!
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:528-1-08 22:52 Nr:109184
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:109180
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Een stralende winterdag, ook hier :-) Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Blijde schreef op dinsdag 8 januari 2008, 22:43:

> Amai, jullie reageren allemaal snel. Ik zit helaas (in
> tegenstelling tot Eva) niet alleen op een bureau en had de
> laten. Heb op die acht uur heel wat reacties gemist! Ik weet

> Ten vierde: wat de bit - bitloos discussie betreft. Ik heb geen enkele ervaring met rijden met bit (misschien 3 keer gedaan). Ik baseer mijn visie gewoon op wat ik zie. Ik kan me meestal niet van de indruk ontdoen dat het paard een ongelofelijke hekel heeft aan dat stuk ijzer in zijn mond. Vaak zie je ze met hun mond trekken om toch maar een beetje ruimte te kunnen krijgen. De ervaring die ik die 3 keer had in die manege was heel negatief. Zo goed als iedereen reed daar met sporen en zweep. En de meesten ook met martingaal. Daarnaast liepen daar manegepaardjes rond die schaafwonden hadden op hun rug door de wrijving met het zadel, en maar blijven rijden! En dit alles heeft natuurlijk mijn mening over maneges sterk beïnvloed. Ik heb toen beslist dat het of niet rijden zou zijn of paard natuurlijk rijden. En gelukkig met Eva haar hulp en geduld is het dat laatste geworden.
> Door zowel de met bit als bitloze rijders wordt er beweerd dat er geen enkel verschil is tussen rijden MET bit en BITLOOS rijden. DUS... lijkt het me logischer gewoon bitloos te rijden. Dit lijkt me voor minder ongemakken te zorgen bij je paard.
>
> Mijn excusus voor het vele leeswerk! Dat was eigenlijk de bedoeling niet!

YES!
In alle opzichten een schitterend antwoord!
Je hébt 'het'!
Dat komt omdat jij alles in vraag stelt hahahha dat je al zo paardnatuurlijk 'praat' :-)
En da van da geduld, ik vind dat ik helemaal geen geduld moet hebben, jij gaat supersnel vooruit dat ik er elke keer versteld van sta...
Voila, eneeuuuh, ik doe ook wel es een overuurke hoor, om alles in te halen :-M
Volg datum > Datum: dinsdag 8 januari 2008, 22:558-1-08 22:55 Nr:109185
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:109181
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos foto's in fotoalbum Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
stumperd schreef op dinsdag 8 januari 2008, 22:47:

> hallo,bij mijn verhaal over het rijden zonder hoofdstel heb ik
> paar mooie foto's die ik in het fotoalbum ga plaatsen,dit paard
> wilde nooit op de hoefslag rijden met hoofdstel en zonder
> hoofdstel was het heel anders,geen teugels,alleen zweepje om te
> sturen.
> heb geen foto van de dag dat ik ook zonder zadel reed.
> mijn lange verhaal staat onder stumperd bij vandaag en geloof
> dat erbij staat vraag aan want het ging verkeerd en ik had
> gereageerd op Eddy Druppel.
>
> Groetjes Conny

Bericht volledig ontvangen nu Conny !!
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 7279½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact