Jolanda Linders schreef op maandag 3 december 2007, 14:21:
> In eerste instantie konden ze 24 uur per dag op de wei en naar
> eigen keuze konden ze ook binnen in een hangar. In de winter
> kregen ze onbeperkt hooi. Geen
krachtvoer. De hoeven worden
> natuurlijk bekapt, etc.
>
> Echter, sinds begin dit jaar werd het noodzakelijk om ze op
> rantsoen te zetten, daar ze alle 3 zwaar werden. Dus minder
> uren op de wei, en minder hooi.

Dat is precies wat de meeste mensen meemaken wanneer ze het paard echt zonder
krachtvoer houden. Als je het eerste jaar doorkomt is de darmflora hersteld en het jaar daarna ben je verbaasd over hoe weinig hooi ze eigenlijk nog nodig hebben, en wordt dat een probleem.
> paarden komen denk ik maar aan 1 uur per dag, opgeteld. Ze
> krijgen namelijk 6x per dag hooi, en dat wordt in ongeveer 10
> minuten naar binnen gewerkt.
Het is fantastisch dat je ze 6 keer per dag voert.
> Ook werd de hoeveelheid van 1 baal
> per paard per dag genoemd.
Er zijn natuurlijk grote verschillen per ras. Onze hyperbeweeglijke arabier(achtigen) met dunne vachtjes verbruiken in de winter nog steeds behoorlijk veel, ook al kunnen wij ze niet meer 24 uur per dag laten eten. Koudbloeden en zware rassen kunnen vaak nog efficienter met het voer om, hebben een dikkere vacht, en hebben dus nog minder nodig.
> Ik ben aan het rekenen geslagen en kom tot de volgende
> conclusie:
> Onze paarden krijgen ca. 16 kg hooi per dag, verdeeld over 6
> maaltijden. Maar 16 kg hooi, samen dus, niet per paard!! Als de
> gegevens die ik op internet gevonden heb, kloppen, betekent dat
> dat zij samen 1 baal hooi per dag eten. In plaats van 4 balen...
> En nog steeds dik!
Je kan proberen om ze wat stengeliger hooi te geven, of meer beweging uit te lokken (voer en water/schuilstal/whatever op verschillende plaatsen), etc. Of kijk eens naar de hooidispenser die bij hebben gebouwd, een aantal andere forumleden hebben ook al zoiets in elkaar geknutseld. Maar als je ze 6 keer per dag kan voeren dan is het zo ook niet erg, belangrijk is het dat de voedsel gelijkmatig over de dag wordt opgenomen en aan die eis voldoe je al.
> Wat mij zorgen baart is dat ze naar PN maatstaven blijkbaar
> véél te weinig eten. En lijkt het mij dan ook dat ze veel te
> weinig voedingsstoffen binnen krijgen.
> Ik ben bang dat hun weerstand eronder te lijden heeft, en dat
> het nu zachtjes zichtbaar word. Onze tinker merrie had 2
> maanden geleden longworm en hoestte daardoor af en toe. Na
>
ontwormen was dat probleem weg. Nu, 2 maanden later, is het
> nat, mistig en guur weer, en ze begon vorige week weer te
> hoesten, op dezelfde manier als toen. De
DA zegt dat de longen
> nog wat gevoelig kunnen zijn als gevolg van de
> longwormbesmetting van een tijdje terug, en dat dat nu in deze weersomstandigheden merkbaar is.
Longwormbesmetting is uiteraard geen gevolg van te weinig voedingsstoffen.
> Ik vraag me toch af: als haar gezondheid 100% in orde was, dan zou die gevoeligheid na 2 maanden toch al lang genezen moeten zijn?
Ik heb niet zoveel verstand van longwormen, maar het lijkt me dat het herstel van de schade die longwormen aanrichten niet erg afhankelijk is van voeding, maar gewoon tijd kost. Als je een schaafwond hebt aan je arm, is de snelheid waarmee het geneest afhankelijk van wat je eet? Nee toch! (Vooropgesteld dat je niet totaal ondervoed bent).
> En ook: afgelopen zomer had ze rotstraal, ondanks natuurlijke bekapping. De DA zei dat er in die periode heel veel rotstraal bij de paarden geconstateerd werd tgv de weersomstandigheden toen. En we hebben geleerd dat we bij dit paard wel een beetje aan de stralen moeten snijden om flubbers e.d. te voorkomen waaronder de bacterieën welig kunnen tieren. Maar goed, had dat nu ook te maken met een wat lagere weerstand misschien?
Rotstraal heeft niet veel met weerstand te maken. Ik geloof ook niet zo in de invloed van weersomstandigheden: onze paarden staan nu al weken in de zompige veengrond en komen eigenlijk nooit meer binnen. Beweging is hierbij echt een veel belangrijker factor.
> Ik vraag me ook af of ons Percheron veulen op deze manier ook wel voldoende bouwstoffen binnenkrijgt? Ze ziet er goed uit, ze groeit als kool, maar toch?
Zolang je geen reden hebt om je zorgen te maken zou ik er gewoon van genieten dat het zo goed gaat. Als je echt twijfelt kun je altijd nog de
DA wat bloed laten tappen en laten meten of alle mineralen in voldoende mate in het bloed voorkomen.
> De DA zegt overigens dat ie ze niet te dik vind (maar hij lijkt daar wel zowat de enige in te zijn),
Oh, dat verbaast me niets. Er zijn ook veel mensen die denken dat onze paarden erg mager zijn, maar zelf hebben ze dan een paard waarbij de ribben niet eens voelbaar, laat staan zichtbaar, zijn, en vinden DAT normaal. Daarop is hun beoordeling uiteraard gebaseerd.
> Als ik dan in NL soms bij een stal kijk hoe het er daar aan toe gaat: paarden in de box, op
krachtvoer, etc. Niet dat ik dat wil, absoluut niet, maar die paarden zijn wel mooi op gewicht, eten niet hun gehele strobed op, etc.
Kijk ook even naar de nadelen, de vele gezondheidsklachten die dit soort paarden hebben. En als de
DA zegt dat jouw paarden prima op gewicht zijn, dan hebben die dikkere stalpaarden dus eigenlijk overgewicht. En dat is voor paarden net zo schadelijk als voor mensen... En vergelijk straks eens de spieren van deze paarden met die van jouw paarden. En de hoeven, en het uithoudingsvermogen, etc...
> Ik loop hier te tobben met het feit dat onze paarden zich vervelen in alleen maar een paddock. Een kortgevreten weitje is ook weer niet goed. Op stal en
krachtvoer is niet goed, te dik is niet goed, etc etc. Hoe kun je het dan wel goed doen?? Ik word er af en toe echt helemaal niet goed van! Zo, heb ik het maar eens eerlijk gezegd.
Je doet het al veel beter dan al die mensen die hun paard nu hebben opgesloten in een stal. Het kan altijd beter natuurlijk, maar dat geldt ook voor ons. Zo hebben we nu een stuk van het pad verhard, volgend jaar verharden we nog veel meer, want dat is beter voor de hoeven.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."