Piet schreef :
> Hier ben ik weer

het zijn dingen die je aanneemt Pien
> omdat je geen vertrouwen hebt dat clikkeren altijd
> werkt en als het niet werkt dat dat komt omdat de
> trainer een sukkel is.
Weet je waarom ik dat vertrouwen niet heb? Eerstens inderdaad omdat ik meer mensen stomme dingen zie doen dan dat ze daadwerkelijk iets bereiken (maar dat heb je met elke methode, weet ik heel goed). Tweedens omdat ik nog niemand ben tegengekomen die werkelijk verder gekomen is dan wat grondwerk en leuke kunstjes. Zelfs nu na zoveel jaren intensief trainen is het jou nog niet gelukt om jouw eigen Shiny ingereden te krijgen. Eigenlijk elke clickeraar die ik ken doet alleen grondwerk en past het clickeren op de een of andere manier niet toe met rijden. Als jij er anders over denkt, prima, laat maar zien dan, misschien verander ik nog wel eens van mening.
Derdens zie ik dat wanneer je heel strict een methode volgt je heel technisch en beredeneerd gaat werken met je paard en meer in je hoofd gaat dan dat je in je gevoel kunt blijven. Ik zie clickeraars hun paard clickeren om het kunstje, en niet meer om de communicatie.
Ik vind het niet belangrijk of mijn paard iets kan apporteren of omgooien, ik vind werkbaarheid en onderlinge communicatie belangrijker.
Waarmee ik niet beweer dat clickeren geen goede methode is, maar voor mij is het alleen een aanvulling, inderdaad; een partje van de taart.
Mijn methode is nauw verwant met clickeren (heb je zelf vaak genoeg geroepen), alleen pas ik niet de voedselbeloning toe maar gebruik ik een woord en een aai als beloning. En dat moet voldoende zijn, ik wil niet dat mijn paard iets doet om een snoepje te krijgen (tenzij ik dat bewust doe).
> Het is wat ik eerder zo simpel zei, het aanleren van NEE!
> Wat altijd over het hoofd wordt gezien door
Parelli > mensen en ook Pienen

is de WIL om de yes te horen en
> mee te werken.
Tja, wat moet ik daar nu op zeggen? Moet ik me nu gaan verdedigen en zeggen dat mijn paard ook zo graag beloond wil worden? Welk paard wil dat niet? Je weet hoe iebelig ik ervan werd toen Shiny de hele tijd zijn trucendoos stond op te voeren om maar zijn voedselbeloning te krijgen. Ik hou daar niet van, ik zit anders in mekaar dan jij.
> Natuurlijk zal je zo'n paard met een snoepje niet kunnen
> omkopen, maar hoelang moet ik hier schrijven voordat
> duidelijk wordt dat het om het systeem gaat. Gedrag
> vertonen omdat ie de yes wil horen en het accepteren van de
> nee omdat ie weet dat een juiste reactie daarop ook
> beloond wordt en omdat wat ie daarna anders moet doen,
> ook weer een yes zal laten horen en beloond wordt.
Piet, ik doe niet anders dan jij! Mijn enige verschil is dat ik wel druk gebruik en ook wel corrigeer (als dat nodig mocht zijn).
Spirit kent de beloning en de nee perfect.
En ja, bij mij ook een beloning op zijn reaktie op de nee.
Zodra ik 'nee' zeg (ik gebruik de 'no') en ik heb het gewenste effect volgt er
altijd een beloning.
Trouwens, ik koop hem regelmatig om als dat mij goed uitkomt en daar heb ik geen moeite mee, met name als er nieuwe dingen zijn of wanneer we zijn hoeven zijn aan het bekappen. Voor een graantje als beloning doet hij álles voor me, zelfs voetjes geven (waar hij een hekel aan heeft).
En dan zie je een heel andere Spirit verschijnen, ik vind dat hij daardoor juist onrustiger wordt en inderdaad vanalles wil doen, verder wil gaan om maar dat snoepje te verdienen.
Het clickeren werkt alleen niet meer wanneer zijn hormonen opspelen, dan is het te zacht. Ik vind clickeren een leuke aanvulling om iets aan te leren, maar niet om iets
af te leren bij een jonge hengst. Nu nog, ik merk dat ik steeds meer vat op hem heb in zulke situaties. We zijn nu in een stadium gekomen dat een waarschuwing en een wegleiden (andere opdracht) voldoende werken, hij snapt dat nu en blijft bereid om bij me te blijven. En ik begin hem ook steeds beter te kennen in zijn reakties, hij wordt meer en meer voorspelbaar voor me.
> Daar! gaat het om Pien en daar kunnen een hoop vormen van
> geweld voor ingeruild worden. Zo leert je paard te doen
> wat jij wil en wordt je automatisch leider, zonder
> krampachtig bijeen zoeken van paard-paard situaties en
> gedrag.
Jij noemt het krampachtig, ik noem het een uitdaging!
Groet, Pien