InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 6912½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 9:4928-11-07 09:49 Nr:103671
Volg auteur > Van: Caatje Opwaarderen Re:103544
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Caatje
Homepage
dordogne
Frankrijk


1277 berichten
sinds 25-11-2004
Nick Altena schreef op dinsdag 27 november 2007, 4:02:

ik
> bedoelde, geef 'm stress om eraan te wennen maar "don't overdo
> it" Dus wel zeker stap voor stap, maar niet vermijden! Je
> creëert een tijdbom!

Ook jij caatje hebt het hier over een manier van trainen die Parelli gebruikt.... dat is niet de manier zoals je het bij clickeren gebruikt...en zeker niet zoals Piet het clickeren gebruikt.

Ik ken Shiny niet zo goed als Piet of anderen.... maar ik weet wel dat met druk werken bij dit paard je volkomen de mist in gaat.
Piet heeft dat ook al eens ondervonden in zijn begin periode.... te vinden/beschreven op deze site.
Nu ben je hier misschien nog niet zo heel lang en wist je dit dus niet.

Maar waarom ik reageer....
Ik zou graag van je willen horen waarom je een paard juist stress moet geven om geen tijdbom te krijgen.
Ook graag uitleg waarom je denkt dat dit een tijdbom wordt.

Nick

Ok, nu dan eens proberen mijn gedachten zonder warrig te worden, op papier te zetten. Allereerst heb ik natuurlijk ondertussen alle andere berichtjes gelezen waaronder die ene stap terug van Shiny, jammer, maar hoort bij het leerproces. Sorry, draaf alweer te ver door. Je vroeg: waarom stress geven om een tijdbom te voorkomen. Omdat, als een paard niet léért met stress om te gaan, hij kan exploderen als hij dan wél in een stress situatie komt. Zoals ik begreep uit Piet z’n relaas, leidde hij Shiny eigenlijk af van evt. stress van Angela op z’n rug, door hem andere dingen te laten doen. In de sessie waar het dus “mis” ging, werd Shiny niet afgeleid en had ie opeens teveel stress. Had Piet van te voren al Shiny al z’n aandacht op Angela laten hebben, in alle voorgaande sessies, dan had ie nu misschien al anders, minder heftig gereageerd. Ok, er waren ook teveel nieuwe dingen in het spel, zoals Pien ook zei, waarom schrok ie daar nou nog zo van? Omdat hij dié stress nog niet gewend was. Had Angela bij vorige sessie cap en ritseljas aangehad en was ze eerst rond Shiny gaan lopen, had Shiny toen al kans gehad om aan dié stressfactor te wennen en er mee om leren te gaan. Volgende stap is dan méér stress opzoeken, door bv op en neer te gaan springen met cap en ritseljas, totdat het paard dààr weer mee om kan gaan. Snap je wat ik bedoel? Het is niet het uit de weg gaan van stress of het afleiden van stress, wat je paard tot een zéker paard maakt. Voorbeeld met m’n eigen paard: toen ik ‘m kocht en bij z’n maatjes weg ging halen, was ie zo gestressed dat we er 3 uur over hebben gedaan hem in de trailer te krijgen. Geen doen natuurlijk, zeker niet als een paard ergens heen moèt. Dus, eenmaal een beetje gewend bij mij, heb ik een soort trailer gebouwd (want ik had er geen) van voor een niet gewerkt paard, vréselijke dingen: plastic, karton, en onstabiel ook nog. Smalle ruimte tussen bewegend plastic in, zo heb ik hem binnen 2 dagen geleerd met z’n stress om te gaan. Nu gaat ie in liberty elke trailer in (heb Margot ooit een leuk filmpje gestuurd, was slechte kwaliteit maar wel te zien, zelf heb ik ‘m niet meer) Tijdens die stresslessen, heb ik hem nooit verboden weg te lopen (drift) maar hij moest wél zijn aandacht bij hetgeen houden wat voor evt. stress kon zorgen. Heb hem ook niet afgeleid. Maar als je een paard afleid tijdens iets wat stress veroorzaakt, hoe reageert hij dan wanneer hij niet wordt afgeleid? Juist, een bom! In meer of minder heftige mate. Ondertussen heb ik, door alle berichten, mijn clickerboeken weer eens opengeslagen en wil zeker weer een goede poging wagen om te kijken of het mij nu misschien beter ligt want het is idd allemaal véél positiever dan negatieve “beloning” En nu moet ik er weer een eindje aan breien, ik zal wel niet overal even duidelijk zijn geweest maar goed.
Caatje
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 9:5328-11-07 09:53 Nr:103672
Volg auteur > Van: Gudrun Opwaarderen Re:103667
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur
Gudrun
Diepenbeek
België


863 berichten
sinds 11-11-2007
@ Nick (sorry, maar als ik probeer te quoten lijd ik aan het Linda-Lou syndroom)
Ik denk als ik je berichten lees dat er niet zo heel veel verschil is. Grondwerk is inderdaad de voorbereiding, en als ik vb Piablo iets nieuws leer, rechter galop oefende in het begin, schoudervoor ed, dan doe ik dat ook aan de hand en met niet meer dan een suggestie via het leidtouw voor zover ik dat kan (ben absoluut geen echt goede trainer maar ik leer bij).
Maar mijn uiteindelijke doel blijft wel rijden, ik rijd nu eenmaal erg graag ;-). Grondwerk ok, als voorbereiding en om toch iets te doen te hebben als rijden niet kan, door weer, toestand of al of niet zin hebben in iets van het paard, mijn eigen toestand, ...

Honden train ik absoluut positief, tenzij heel erg soms een time-out, en dat werkt. Een papegaaitje heb ik ook al geclickerd, uiteraard kan je hier totaal geen dwang gebruiken.

Waarom dan met een paard anders?
Tja, als een hond tegen me opspringt draai ik een kwartdraai weg en negeer ik hem, om vervolgens te belonen als hij rustig gaat zitten. Als Moonlight tegen me opspringt werkt dit niet, die heb ik 2 keer moeten achteruit zetten en nu doet hij dat nooit meer. Wat jij ook schreef over veilighied, verdedigen persoonlijke ruimte. (beetje zwak argument eigenlijk ;-) )
Verschil met andere dieren is ook dat je rijdt op een paard. En een paard reageert nu eenmaal heel mooi en automatisch op sommige dingen, dus ik maak er ge(mis?)bruik van.
Vergelijk het een beetje met stijldansen, mijn man leidt me en ik volg. Niet omdat dat moet, maar omdat ik dat leuk vind. En in het begin werd ik soms uit evenwicht gebracht als hij van richting veranderde en ik het niet voorzien had of de passen nog niet goed kende. maar stilaan wordt je zo gevoelig en speel je zo op elkaar in dat alles bijna automatisch gaat, dat ik anticipeer op heel kleine "druk"wijzigingen in zijn lichaam. En dat hoop ik met paardrijden ook te kunnen bereiken, en sommige dagen heb ik dat gevoel ook met Piabo, en met Conny op een buitenritje nog meer.
Onze Dixie is western getraind en kan je volledig op stemcue rijden, klakje voor jog, kusje voor galop, woa voor stop... Maar het rijden op Piablo voelt voor mij 10 keer fijner. Als ik vb wil halthouden en ik adem er niet bij uit, dan doet hij het niet, hij reageert heel erg op lichaamshouding en spanning of ontspanning. En da's de manier waarop ik het fijn vind en waar ik dus inderdaad "druk" voor nodig heb.
Maar aan de andere kant, Dixie lijkt evenveel plezier in het rijden te heben als Piablo, dus misschien makt het voor het paard niet zo uit, als het maar duidelijk is en ze weten waar ze aan toe zijn...
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 9:5528-11-07 09:55 Nr:103673
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:103668
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Eva Saegerman schreef op woensdag 28 november 2007, 9:02:

> Spirithorses schreef op dinsdag 27 november 2007, 23:48:
>
>> Piet schreef :

>
> Ik vraag en zeg al niets meer, tis altijd iets
>
> ik lees wel verder mee.

Nou nou, wat aangebrand Eva, in de post waarin je die vraag stelde had Piet uitgebreid het waarom beschreven en alle stappen.
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 10:0328-11-07 10:03 Nr:103674
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:103655
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Prachtige clickertraining bij dolfijnen! Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
Nick Altena schreef op woensdag 28 november 2007, 1:41:


> Veiligheid zal hoog in het vaandel staan maar niet als
> hoofdmotivator om iets voor jou te doen.(wel voor zichzelf)
> De veiligheid die jij aanbied met jou gedachtes zijn immers
> niet zichtbaar en pas tastbaar als het al geboden is en ook
> werkelijk voldoet aan het paard zijn idee over veiligheid.
> Een geod vertrouwen is dan al noodzakelijk om veiligheid te
> mogen bieden (of je het ook kan in paardmans ogen is weer wat
> anders)
Stel je wandelt buiten met je paard, die plotseling erg heftig schrikt van een opvliegende fazant en begint te rennen en stuiteren aan je touw. In deze situatie zal het nul effect hebben als je probeert iets te bereiken met voer. Veiligheid moet eerst in orde zijn, wil het paard een open frame of mind hebben om iets te willen 'doen' voor jou en je voer.

Als je met een paard aan het werk bent, of dat nou grondwerk of rijden is.. veiligheid moet eerst oké zijn. Als aan die voorwaarde is voldaan (vanuit paard's visie) kan het paard pas leren en openstaan voor voedsel.

Een paard wat slecht zonder zijn kudde kan (en die zijn er!) zal niet eten als de rest van de kudde uit het zicht verdwijnt. Die gaat zich druk lopen maken, hinniken, en heeft geen oog voor het voedsel wat je aanbiedt, totdat de kudde terug is. Als het nou dááágen duurt, zal het paard in die periode wellicht leren en ervaren dat hij niet zal doodgaan zonder zijn kudde en uiteindelijk wel eten, maar dan heeft hij voor zichzelf al uitgemaakt dat het met zijn veiligheid wel oké zit.

> Bij veiligheid moet ik ook meteen weer denken aan druk....
> angst.... een reden om voor te vluchten.... en dat was nou net
> weer juist niet mijn manier van willen werken.
Hoezo dan? Die link met veiligheid en druk snap ik niet? Met veiligheid wordt ook bedoeld; de hele leefomgeving, de kudde. Daar hoeft geen menselijke interactie aan te pas te komen.


> Voedsel echter.... daar draait alles om.
> Zonder voedsel is er niets.
>
> Geen voedsel.... geen gezond lichaam .... geen gezond lichaam
> ....geen kracht.... geen kracht.....geen comfort.... geen
> comfort .... geen veiligheids gevoel.... geen veiligheids
> gevoel.... geen sex.... geen sex.... geen kudde...geen kudde
> geen interactie ... geen interactie ....geen veiligheidsgevoel
> enz. enz. .... uitstervend soort dus.
Dus als een stel leeuwen op het laatste polletje gras ligt in de savanne, denk jij dat als het paard de hongerdood nabij is, hij toegang tot het gras (en de leeuw) zal zoeken???? Ik denk het niet namelijk.

> Om voedsel te bemachtigen doet ook een paard (of ander dier)
> soms voor hem/haar hele rare en zelfs gevaarlijke dingen die
> hij bij voldoende voedsel niet zou doen.

> en als zodanig dan ook niet een motivator met dezelfde kracht
> als voedsel.
> Uiteindelijk zal het dier zijn veiligheid opgeven voor voedsel
> (of water) of er te zwak voor zijn en sterven.
Waarom zie je dan nog steeds uitgemergelde, uitgehongerde, de dood nabije paarden? Geen enkele omheining of staldeur is sterk genoeg als het paard er werkelijk uit zou willen, zou moeten omdat hij anders dood gaat van de honger omdat zijn baas hem verwaarloost. Het paard doet niet álles om aan voedsel te komen. Het paard gaat gewoon dood, terwijl hij makkelijk uit kan breken.
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 10:1428-11-07 10:14 Nr:103675
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:103660
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Prachtige clickertraining bij dolfijnen! Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
Nick Altena schreef op woensdag 28 november 2007, 4:45:

Sinds de komst van het 'horsenality-concept' is er ook heel wat veranderd met de fases Nick. Bijv. een paard wat een gevraagde opdracht niet uitvoert omdat hij introvert is/raakt, krijgt zelfs geen fase 2. Wat er vervolgens gebeurt lijkt op het subtieltrainen. Wachten, wachten, wachten tot het paard er zelf aan toe is en zijn angst kan overwinnen. Is het natuurlijk wel de kunst om je paard goed te leren lezen en inschatten. En daarvoor is dat prachtige LB&HB pakket op de markt gebracht. Wat voor informatie er op deze 10dvd's te vinden is, kan je onmogelijk leren door berichten van forumleden die het pakket hebben.

Heel je onderstaande bericht is gebaseerd op de werk- en denkwijze van de parelli's van jaren geleden. Zo ís het niet meer. Geen fases voor alle paarden, voedsel voor sommige paarden. Er is veel veranderd in Parelli-land. Als je enkel kijkt naar de demo's, zal je niet veel verschil zien, nee. Het resultaat is uiteindelijk hetzelfde, maar het gaat om de weg ernaartoe . En díe is erg veranderd. Gooi je oude pakket maar gerust weg.. de te behalen doelen zijn nog zo ongeveer hetzelfde, maar daar is alles mee gezegd. ;-)
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 10:1628-11-07 10:16 Nr:103676
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:103675
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Prachtige clickertraining bij dolfijnen! Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
trea hoex schreef op woensdag 28 november 2007, 10:14:

>
> Heel je onderstaande bericht is gebaseerd op de werk- en
> denkwijze van de parelli's van jaren geleden. Zo ís het niet
> meer. Geen fases voor alle paarden, voedsel voor sommige
> paarden. Er is veel veranderd in Parelli-land. Als je enkel
> kijkt naar de demo's, zal je niet veel verschil zien, nee. Het
> resultaat is uiteindelijk hetzelfde, maar het gaat om de weg
> ernaartoe . En díe is erg veranderd. Gooi je oude pakket maar
> gerust weg.. de te behalen doelen zijn nog zo ongeveer
> hetzelfde, maar daar is alles mee gezegd. ;-)

Sorry, met het knippen is iets mis gegaan!
Ik reageerde op het bericht van Nick, nr; 83535
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 10:2128-11-07 10:21 Nr:103677
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:103603
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Koude via voeten? Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag 27 november 2007, 19:25:

> Heb je er wel eens over nagedacht waarom een paard zo hard kan
> rennen? Jouw benen zijn toch even lang? Het cruciale verschil
> is het gewicht van de benen: bij mensen zitten de spieren IN de
> benen (en moeten dus bij iedere pas de hele cyclus van
> versnellen en vertragen ondergaan) en bij paarden zitten ze in
> de romp, en de onderdelen die moeten versnellen en vertragen
> (de benen zelf) zijn zo licht mogelijk gehouden.

Grappig dat ook hier een paralel naar mensen is, mensen met dikke en dunne benen :-D En dan bedoel ik geen vet maar de hoeveelheid spieren. De beste marathon lopers gebruiken "niet" hun spieren om vooruit te komen, maar de zwaartekracht. Ze vallen naar voren, en hun benen vangen die val op. Zelfs een heuvel opgaand doen ze vallend naar voren. Deze lopers uit Kenia hebben dan ook dunnen benen, omdat ze niet op spierkracht rennen zoals de meeste anderen. Op mijn website staat dit nu ook uitgebreid beschreven, het is de bloovoetse manier van lopen en rennen, met landing op de bal van de voet.

Michiel

Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 10:3328-11-07 10:33 Nr:103678
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:103673
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Esther schreef op woensdag 28 november 2007, 9:55:

> Eva Saegerman schreef op woensdag 28 november 2007, 9:02:
>
>> Spirithorses schreef op dinsdag 27 november 2007, 23:48:

>
> Nou nou, wat aangebrand Eva, in de post waarin je die vraag
> stelde had Piet uitgebreid het waarom beschreven en alle
> stappen.

Hallo, Piet,

Jammer dat Shiny zo geschrokken is! Ik zit al de hele tijd te denken of je er wel goed aan doet dat er iemand anders op zijn rug gaat zitten. Zou het voor Shiny niet beter zijn als jij op hem gaat zitten? Jij bent tenslotte de persoon die hij vertrouwt.

Ik zit ook even te vergelijken met Indy. Op een gegeven moment gaf Indy aan dat ze eraan toe was bereden te worden. Vraag me niet hoe, het was meer een gevoel, alsof ze me uitnodigde in het vervolg samen, als een soort van eenheid op stap te gaan.

Uit veiligheidsoverwegingen (mijn knie) hebben we op een dag besloten dat mijn trainer het eerst op Indy zou stappen. Indy vond het echter doodeng, ondanks het feit dat ik bij haar hoofd stond. Ze liet hem er niet op. Ze kende het zadel, liet toe dat er gewicht op lag, wapperende jassen, klapperende emmers, op haar rug leunen met de voeten van de grond, geen probleem. Erop stappen door mijn trainer ging absoluut niet en ze flipte (wijken, omhoog komen, weg willen springen). Gelukkig stopte mijn trainer onmiddellijk en ze was ook weer rustig. We hebben het plan toen radicaal omgegooid. Ik ben er daarna opgestapt alsof het de normaalste zaak van de wereld was - en Indy vond het prima. Ze besnuffelde mijn voeten en keek achterom, alsof ze zeker wilde zijn dat ik het was. Zelfs een rondje stappen ging goed, ze reageerde op de commando's die ze al kende en ging stappen op "walk" en stoppen op "ho". Sturen ging ook aardig, ze had al geleerd te wijken voor druk, het was alleen nog een beetje onwennig.

Misschien heb je hier wat aan?

Monique
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 10:4828-11-07 10:48 Nr:103679
Volg auteur > Van: lies zondag Opwaarderen Re:103660
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Prachtige clickertraining bij dolfijnen! Structuur
lies zondag
Nederland


184 berichten
sinds 15-5-2005
Nick Altena schreef op woensdag 28 november 2007, 4:45:

> lies zondag schreef op dinsdag 27 november 2007, 19:04:
>
>> misschien een goed idee om, behalve de denkwijze op het forum,

> verkeerd begrepen ?
> Het paard ook niet vast moeten zetten met een tractor en gas
> geven tot het paard er aan gewend was ?
> Onzin ? das niet zoals pa het bedoeld had ?

berichten kunnen een selectief beeld geven van een methode.
alles hangt af van de kennis en vaardigheid van de gebruiker.
wil je een methode goed kunnen beoordelen, ga dan naar de bron, en blijf die bron dan ook volgen. (nieuwe info)
>
> Ik heb hem daarna nooit iets anders zien melden dat zijn manier
> van werken hierin veranderd is, neem dus aan dat dit hetzelfde
> gebleven is.
>
> Kijk ik naar demo's van parelli dan zie ik ook weinig verschil
> met voorheen...dus zo veel is er niet veranderd lijkt me.
> Ik heb die gratis dvd hier liggen.... parelli's secret.... nou
> ...weinig geheimen hoor.

zoals Trea als meldt: het doel is hetzelfde (een paard dat nieuwsgierig,zelfverzekerd,atletisch en "sensitive" is.
de weg ernaar toe is genuanceerder in de kennispakketten samengevat.

>
> Om nu alleen om deze reden zo'n duur " vernieuwd " pakket te
> gaan kopen vind ik dus geld verspillen , koop er liever wortels
> voor voor mun paarden.

Hmmm, misschien een idee om een liberty and horsebehaviorpakket te LENEN. de informatie die erin staat is overigens ieder cent waard.


> Blijkbaar ben je ook een parelli aanhanger (gezien je manier
> van reageren)....maar helaas zie ik zelden berichten van jou
> hierover om van al die vernieuwingen te leren.
> Jammer....

ik voel me niet capabel genoeg om mijn Parellikennis uit te dragen.
ik ben eind level 2 en wil graag nog meer ervaring opdoen voordat ik andere mensen van advies ga dienen.
>
> Oeps....owja.... het commentaar op mijn denk of schrijfwijze is
> ouwe koek.... daar stink ik niet meer in.
> Ik onderbouw mijn meningen en daar doe je het maar mee.
> Niet mee eens dan kunnen we er over discussieren.... en anders
> heb je pech want ik verander niets in mijn schrijfwijze.(kan ik
> ook niet ondanks tig pogingen)

ik heb me niet aan je schijfwijze gestoord, hoor.
alleen een beetje aan de inhoud.
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 10:4828-11-07 10:48 Nr:103680
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:103667
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Piet schreef op woensdag 28 november 2007, 8:51:

> charlot van r schreef op woensdag 28 november 2007, 8:46:
>
>> Nathalie Lagasse schreef op dinsdag 27 november 2007, 16:38:

>>>>
>>>> Er is een filmpje waar ik druk gebruik, nl die van op straat.
>>>> Alle andere filmpjes zijn of in vrijheid gefilmd of tijdens het
>>>
dat komt: omdat ze erna eten krijgen. Wat dus voor hen
>> een beloning is. zo leer je dat snel aan! Ons paard komt zo ook
>> direct af als we haar ropen. Wnat erna krijg ze hooi...
>>
>> groetjes
>
> tja, maar heel veel paarden moet je vangen!
> Piet
> The opposite of positive reinforcement is no reinforcement,
> not correction

Ja en sinds ik geleerd heb hoe je dat doet vind ik dát veel leuker! :-P Myriam
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 6912½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact