Denk je dan dat ik zo heftig ben, Piet

?
In het geval van luchtzuigen, ik heb een jaar lang alle omstandigheden met die pony "ideaal" gehad (voor zover ik kon) en het ging NIET over. Alleen als ik er bij stond deed hij het niet, omdat ik hem dan vroeg van de shet haar kont af te gaan. Dus in zijn geval zou het inderdaad symptoombestrijding geweest zijn, en misschien het enige wat zou helpen, als het al zou helpen.
Een notoir luchtzuigend paard wat je methadon geeft, stopt met luchtzuigen!!! 't Is dus echt een fysieke verslaving. In theorie zou je dus ene luchtzuiger op methadon kunnen zetten en dan stilaan de methadon afbouwen om hem af te wennen. Maar wie kan dat betalen? Of wie kan en wil die proeven betalen om te zien of de theorie klopt? Neen, dan maar een "bandje" kopen als al het andere niet helpt, of het probleem laten bestaan...
Wat je er mee doet is inderdaad shapen, idealiter met een een signaal er voor. Vb met honden: antiblafband (de minst erge dan): hond blaft als hij alleen is (juist ja, symptoombestrijding), krijgt een piepgeluid, als hij dan verder blaft een schik. Bedoeling is dat hij leert op de piep met blaffen te stoppen. Sommige banden geven gewoon meteen die schok.
Ik ken verschillende honden die met slipketting opgeleid zijn (zelfde methode, een wurg-ruk bij ongewenst gedrag), en nu met clicker hertraind worden. Ook honden die van pupje af met clicker getraind worden.
Onze hondenschool is sinds 4 jaar slipketting vrij, en sindsdien is er geen enkel bijtincident meer geweest, daar voor wel.
De twee honden die er zijn die nog nu en dan uitvallen zijn vroeger slipkettinggetraind... zegt genoeg.
Zelfde met rijden: je geeft been aan een paard, geen reactie, tik met stok-zonder-blaadjes (zo goed, Esther?), paard reageert en wordt scherper op het been.
Of je geeft been aan paard, wacht op reactie en clickt dan, daarna ga je elke snellere reactie clicken en daarna de click uitstellen om steeds ietsje langer te rijden.
Aan beide methodes kleven voor- en nadelen, je kan ze natuurlijk ook combineren.
Verder is het inderdaad zo dat vb honden snel het verband leggen of ze de slipketting al of niet aan hebben. Vb trekken aan de lijn met een tuigje aan, niet met de slipketting. Ik zie niet in waarom dat bij paarden anders zou zijn. Ken genoeg paarden die lui zijn met rijden maar zodra de ruiter een stokje-zonder-blaadjes (vind ik eigenlijk stom en eufemistisch, zweepzweepzweep, een koe een koe en een paard een paard noemen) vast heeft zijn ze plots wel voorwaarts en aan het been.
Maar misschien kan het soms zijn nut hebben om vast ingesleten gedrag te doorbreken...
Esther schreef op dinsdag 20 november 2007, 19:06: