Inloggen

Gedrag&Training

Leren en belonen
Leren en belonen - Een paard iets leren, hoe doe je dat? > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Leren en belonen
Veel in onze omgang met paarden heeft te maken met het leren van bepaalde gedragingen aan het paard. Het inrijden van een paard wordt niet voor niets "beleren" genoemd, maar ook alle dagelijkse handelingen (zoals "voetje geven", aan het halster meelopen, trailer laden, etc) zijn dingen die we een paard moeten leren. "Leren" is niets anders dan het opnemen van een bepaald gedrag, gedrag dat de kans op onplezierige consequenties verlaagt en de kans op plezierige consequenties verhoogt. Timing en geduld is hierbij cruciaal.
Frans Veldman
Wijken voor druk
Wijken voor druk - Wat is het, hoe train je het, en waarom is het handig? > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Wijken voor druk
Wat is "wijken voor druk"? Heel simpel uitgelegd, als ik met een hand tegen jou aanduw dan kun je meegeven of even hard terug duwen. Het eerste noemen we "wijken voor druk", het tweede noemen we "weerstand bieden". Wat dat met paarden te maken heeft? Misschien realiseer je je het niet, maar het berijden van paarden is voor een groot deel gebaseerd op "wijken voor druk". Bijna alle aanwijzingen, commando's of "hulpen" die je een paard geeft worden overgebracht door ergens een vorm van "druk" uit te oefenen. Het bit is iets dat ergens in de mond drukt als je (hopelijk niet al te hard) aan de teugels trekt, het geven van beenhulpen is ook niets anders dan druk uitoefenen op een bepaalde plaats. Zelfs zoiets "eenvoudigs" (hoewel, als je soms om je heen kijkt...) als het meelopen aan een halster gaat alleen goed wanneer het paard meegeeft met het halster, met andere woorden: wijkt voor de druk die het halster uitoefent.
Frans Veldman
Druk en fases
Druk en fases - Wat wordt er bedoeld met druk en fases? > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Druk en fases
Het woordje "druk" is in Nederland een vies woord. Het doet denken aan "iemand onder druk zetten" en "onderdrukking". Maak er "toenemen van druk" van, en het wordt nog veel erger. Als je niet goed begrijpt wat er precies met "druk" en "het toenemen van druk" wordt bedoeld is het dus gemakkelijk om er negatieve associaties bij te krijgen. Sommigen gebruiken voor het woordje "toenemen" het woordje "opvoeren", wat feitelijk hetzelfde betekent maar waarbij de negatieve associatie nog een slag hoger is. Vervang het woord druk door contact en fases door meer en minder. Je hebt dus meer of minder contact. Dat klinkt al een stuk minder negatief, en het is exact wat we ermee bedoelen.
Frans Veldman
One-Rein-Stop
One-Rein-Stop - De meest betrouwbare noodrem > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > One-Rein-Stop
Hoe stop je een paard? Kun je een noodrem installeren die ook werkt als het paard op hol slaat?
Frans Veldman
Bitloos rijden
Bitloos rijden - Is het verantwoord en waarom zou je het doen? > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Bitloos rijden
Waarom zou je bitloos rijden en kan dat met ieder paard...??
Frans Veldman
Bitloze optomingen
Bitloze optomingen - Bitloze optomingen nader onderzocht > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Bitloze optomingen
Het bitloos rijden mag zich in een toenemende populariteit verheugen. Dat blijkt ook al uit de frequentie waarmee onze pagina over bitloos rijden wordt opgevraagd. Fabrikanten en doe-het-zelvers zijn dan ook fanatiek bezig met het bedenken van allerhande bitloze constructies. Een vergelijkend onderzoek was er echter nog niet, dus het werd tijd voor ons om eens nader te kijken naar de diverse bitloze optomingen.
Desensibilisatie
Desensibilisatie - Hoe laat je je paard zijn angsten overwinnen? > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Desensibilisatie
Het is ongelooflijk hoeveel mensen er kampen met een nerveus en angstig paard. Het ene paard is bang van landbouwplastic, een ander van boomstronken, een derde voor trekkers, en weer een ander paard freakt van van alles en nog wat en ziet achter iedere boom gremlins. Hoe los je dit op?
Frans Veldman
Wilde paarden
Wilde paarden - Onze eigen zoektocht naar wilde paarden > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Wilde paarden
Op deze website wordt er veel gerefereerd aan wilde paarden. Maar, wat zijn die wilde paarden nou eigenlijk, en in hoeverre zijn ze vergelijkbaar met onze gedomesticeerde paarden? We hebben veel informatie opgezocht, en zijn zelf een kijkje gaan nemen in Nevada (USA) waar volop wilde paarden leven...
Frans Veldman
&
Ilona Kooistra
Trailer laden
Trailer laden - Hoe leer je je paard gewillig voor je uit de trailer in te lopen? > PaardNatuurlijk > Gedrag&Training > Trailer laden
Veel mensen hebben een probleem met het trailer-laden. Het ritueel duurt soms uren, er ontstaan gevaarlijke situaties, en op zijn minst is het proces zenuwslopend, zeker als je toch al te laat bent voor je rij-afspraak of wedstrijd. En zelfs als het lukt, dan nog heb je vaak nog iemand nodig om snel de stang achter het paard dicht te doen. Zou het niet vreselijk handig zijn als het paard gewoon gewillig voor je uit loopt en zelfstandig de trailer ingaat?
Frans Veldman