Inloggen

Voeding

Natuurlijke voeding
Natuurlijke voeding - Uitgebalanceerd of niet? > PaardNatuurlijk > Voeding > Natuurlijke voeding
De meeste producenten claimen dat hun paardenvoeding is gemaakt van "Natuurlijke ingrediënten". Maar wat is dat precies? Een lamsbout is natuurlijk voedsel voor een leeuw, en jacobskruiskruid is natuurlijk voedsel voor de jacobsvlinder. Beide soorten voedsel zijn, ondanks hun natuurlijke afkomst, niet geschikt noch natuurlijk voor paarden. Hoe natuurlijk zijn "uit natuurlijke ingrediënten" samengestelde muesli's nou eigenlijk *voor paarden*?
Frans Veldman
Likstenen
Likstenen - Mineraalblokken nader bekeken > PaardNatuurlijk > Voeding > Likstenen
Stel dat er 400.000 paarden zijn in Nederland, en dat ze gemiddeld 20 gram liksteen per dag verorberen. Dan wordt er in Nederland jaarlijks een kleine 3 miljoen kilo aan likstenen opgegeten. Hoog tijd dus om eens een keer stil te staan bij de samenstelling van likstenen. We gaan op deze pagina nog een aantal rekensommetjes maken, houd je je rekenmachientje bij de hand? Is er een ideale liksteen voor paarden die leven op gras en hooi?
Frans Veldman
Insulineresistentie
Insulineresistentie - Ook wel metabole syndrome genoemd > PaardNatuurlijk > Voeding > Insulineresistentie
Steeds meer paarden lijden aan insulineresistentie. De symptomen worden bestreden, maar de werkelijke oorzaak blijft doorgaans onbekend. We hopen dat deze pagina een steentje ertoe bijdraagt dat deze situatie gaat veranderen.
Frans Veldman
Magnesium
Magnesium - Magnesiumtekorten, oorzaken, symptomen en behandeling > PaardNatuurlijk > Voeding > Magnesium
Uit onderzoeken is gebleken dat een tekort aan magnesium bij paarden in toenemende mate voorkomt. Hoewel magnesium een bestanddeel is dat in veel voedingssupplementen voorkomt blijkt het niet te helpen om een magnesium-tekort te voorkomen of op te lossen. De meeste dierenartsen zijn nog onbekend met de frequentie waarmee een magnesiumtekort voorkomt. Veel redenen dus om een pagina aan dit onderwerp te wijden.
Frans Veldman
Voedingscalculators
Voedingscalculators - Vreemd genoeg zijn er nogal wat verschillen > PaardNatuurlijk > Voeding > Voedingscalculators
Wat onderstaand artikel haarfijn illustreert is dat voedingscalculators op de websites van voedingsfabrikanten onbetrouwbaar zijn. De voedingsfabrikanten hebben maar 1 doel voor ogen: hun producten verkopen, hoe meer hoe beter. Het is niet hun taak om je een neutraal, onafhankelijk advies te geven: dat is niet waarvoor hun bedrijf is opgericht en dat kun je ook niet van ze verwachten. Het blijft nou eenmaal "wij van wc-eend adviseren... wc-eend!".
Frans Veldman
Voedingscalculator achtergrond
Voedingscalculator achtergrond - Over de voedingscalculator van PaardNatuurlijk > PaardNatuurlijk > Voeding > Voedingscalculator achtergrond
Wow! Een voedingscalculator. En hij laat nog zien dat het zonder krachtvoer kan ook! Waar is dit op gebaseerd?
Voedingscalculator
Voedingscalculator - Onze beroemde of beruchte voedingscalculator > PaardNatuurlijk > Voeding > Voedingscalculator
Zo kun je controleren of het goed zit met het voer van je paard. Eigen gewasanalyses kun je toevoegen, of je kunt gebruik maken van een gemiddelde.
Frans Veldman