Inloggen

Voedingscalculators Vreemd genoeg zijn er nogal wat verschillen

Opmerking 2020: Onderstaand artikel is enkele jaren geleden op www.paardnatuurlijk.nl verschenen. Inmiddels zijn er andere producten op de markt en zijn de betreffende voedingscalculators verdwenen of aangepast aan de nieuwe producten.

Wat onderstaand artikel haarfijn illustreert is dat voedingscalculators op de websites van voedingsfabrikanten onbetrouwbaar zijn. De voedingsfabrikanten hebben maar één doel voor ogen: hun producten verkopen, hoe meer hoe beter. Het is niet hun taak om je een neutraal, onafhankelijk advies te geven: dat is niet waarvoor hun bedrijf is opgericht en dat kun je ook niet van ze verwachten. Het blijft nou eenmaal "wij van wc-eend adviseren... wc-eend!".

De voedingscalculator van Paard Natuurlijk is niet opgezet met als doel een bepaald product te verkopen, want toen we de voedingscalculator maakten, verkochten we niets aan voeding. (Inmiddels wel Equilife F4F omdat dit mooi aan bleek te sluiten bij paarden die om een goede reden niet genoeg ruwvoer kunnen eten om aan voldoende mineralen, vitaminen en aminozuren te komen. Magnesium in goed opneembare kwaliteit, een Liksteen gebaseerd op gewasanalyses van de Nederlandse bodem en een goed VitamineE/selenium product, zonder suiker). Echter, de voedingscalculator is nog exact hetzelfde als voorheen!

Op het paardenforum "bokt" werd een onderzoek georganiseerd waarbij de online voedingscalculatoren van Pavo, Hartog en Paard Natuurlijk aan de tand werden gevoeld. Wij mochten dit artikel overnemen voor publicatie op onze website www.paardnatuurlijk.nl.

Constateringen door lezers

1. Calculators van krachtvoerfabrikanten adviseren teveel krachtvoer, met name Pavo.

Het eerste wat opviel bij het doornemen van alle adviezen was dat bij bijna iedereen Pavo het meeste krachtvoer adviseert. Hartog adviseert over het algemeen het minste, op Paardnatuurlijk na dan.

Enkele citaten:

 • "700 kg (mijn paard is 1.78m, normaal van bouw): 6.5 - 7.5 kg krachtvoer!"
 • "Hartog veel lager dan pavo (1,5 kg brok t.o.v. 7 kg brok!)"
 • "het advies voor mijn paard vind ik écht schokkend. ik heb ingevuld dat ze vet is, flegmatiek en dat ze moet afvallen. PAVO adviseert voor haar ALSNOG 1,5 tot 2,5 kilo krachtvoer,"
 • "de adviezen voor onze véél te dikke haflinger zijn simpelweg dodelijk"
 • "Kilo's krachtvoer... pfff denk dat ze dan uit haar voegen barst, zowel van de jeuk als van de kilo's"
 • "Ik vind de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer echt belachelijk hoog. En ik heb nog wel ingevuld bij Pavo dat ik vond dat er wel een paar kilootjes vanaf mochten! Moest ik dit voeren zou ik hem letterlijk kunnen rollen"

2. Calculators van krachtvoerfabrikanten adviseren te weinig ruwvoer.

Wat een groot aantal mensen ook opviel, was dat behalve véél krachtvoer, met name Pavo (maar ook andere calculators van brokjesfabrikanten) veel te weinig ruwvoer adviseert.

Enkele citaten:

 • "volgens bijna alle calculators geef ik véél teveel ruwvoer. er wordt zelfs bij ééntje maar TWEE kilo geadviseerd!"
 • "Mening; Pavo geeft veel te weinig ruwvoer als advies."
 • "Pavo: 2.5 - 3.5 kg ruwvoer, 1.5 - 2.5 kg krachtvoer. dus zij vinden dat ik minder ruwvoer moet geven?"
 • "Het valt mij zowiezo op dat er veel krachtvoer geadviseerd wordt en vrij weinig ruwvoer."
 • "Volgens mij willen ze mijn paard dood hebben bij pavo, dit was mijn voedingsadvies, had ook neergezet dat ze goed gevuld was qua omvang:" "Geef je paard naast 21 uur weidegang: 10 - 12 kg ruwvoer, 9.5 - 10.5 kg krachtvoer"

3. Bijna niemand geeft zoveel krachtvoer als de calculators van voerfabrikanten aangeven

De gemiddelde bokker heeft meer verstand van hoe paarden gevoerd moeten worden dan de voerfabrikant. Een aantal bokkers gaf aan dat hun paard gezondheidsklachten zou krijgen als de geadviseerde hoeveelheid krachtvoer verstrekt zou worden. Wat behalve opmerkelijk, eigenlijk ook zeer ernstig is!

Enkele citaten:

 • "Wat een onzin. Als ik hem zo veel krachtvoer zou voeren dan stond ik over een week met een hoefbevangen, spierbevangen paard met koliek."
 • "ik geeft volgens het gros van de adviezen te veel hooi en veels te weinig brok, ga ik de adviezen volgen dan krijg ik een ziek paard met maagzweren, een verstoorde mineralen/vitaminen huishouding en eventueel een doodziek paard tot gevolg"
 • "te weinig ruwvoer, te veel brok. Mijn shet gaat stuiteren bij te veel brok, om over schuren maar niet te praten..."
 • "De adviezen van commerciële paardenvoer fabrikanten raakt mijns inziens kant nog wal! geen van allen ben ik het met ze eens, hoewel ik Pavo en Hartog niet heel dramatisch vind maar toch... PaardNatuurlijk begrijpt mijn paarden blijkbaar het beste."

4. Onmogelijkheden en rare dingen

Bokkers liepen bij elke calculator aan tegen beperkingen. Ook viel het op dat zodra de optie 'kwpn' geselecteerd was, het aantal kilo's krachtvoer meteen toenam, ten opzichte van een paard van hetzelfde gewicht maar van een ander ras.

Enkele citaten:

 • "Hartog: wordt niet eens naar de arbeid gevraagd van het oudere paard, wordt maar aangenomen dat hij met pensioen is."
 • "Deze voedingscalculator is niet geschikt voor paarden onder de drie jaar. Jonge paarden in de groei hebben een aangepaste voeding nodig.
  (Ik werd doorverwezen naar pavo-fokkerij. Veulens Pavo Podo Start bij voeren vanaf een leeftijd van 3 weken. En na 4 maanden, dus na het spenen, met Pavo Podo Grow. En ojah, áls het veulen weidegang heeft, heeft het voldoende aan gras/hooi en een Pavo supplement.)"
 • "Hartog: maximum gewicht is 700 kilo, kan dus het werkelijke gewicht van mijn Belg niet invullen!"
 • "mijn arabiertje adviseren ze 1-3 kg biks en zijn zoon (half kwpn half arabisch) moet 6-9 kg!"

5. Calculator van Paardnatuurlijk blijkt voor velen te ingewikkeld

Heel veel bokkers geven aan dat ze weinig snappen van de calculator van Paardnatuurlijk. Hoewel een enkeling juist het tegenovergestelde zegt:

Citaat:

 • "moet als eerste zeggen dat de voedingscalculator van PN het grondigste overkomt wat betreft info die in te vullen is. Het geeft ook geen advies zoals: je moet zoveel hooi en deze brok, in deze hoeveelheden voeren Het analiseert eerder hetgeen wat je voert en geeft waarschuwingen bij een onder of overdosering van bepaalde mineralen en/of vitaminen"

6. Calculators van voederfabrikanten zijn niet objectief

Wellicht een open deur, maar toch. Geen enkele keer geven de calculators van de voederfabrikanten aan 'u hoeft geen enkel product van ons bij te voeren', altijd rolt er nog wel een koekje of supplementje uit, of een brokje waar zo min mogelijk inzit. De calculator van Paardnatuurlijk geeft juist het omgekeerde resultaat: bijna niemand hoefde een supplement bij te voeren, een enkeling kreeg wel als resultaat dat er te weinig ruwvoer werd gegeven.

Ook binnen één merk krachtvoer, valt het sommigen op dat één product heel sterk gepromoot wordt.

Enkele citaten:

 • "Als de basis van je voeding goed is, dus gras en/of goed hooi, een liksteen en water zou het paard niets extras nodig moeten hebben (en hoe dat kan staat op PaardNatuurlijk mooi uitgelegd). Maar wanneer ik dit in de calculator van Havens gooi zal deze áltijd adviseren iets van hun merk bij te voeren. Logisch natuurlijk, ze zijn nu eenmaal commercieel en ze moeten hun troep (vergeef mijn woordkeuze) aan de man brengen. Er wordt niet gekeken naar wat goed is voor het paard maar er wordt je per definitie voer van Havens geadviseerd."
 • "Valt mij ook op, ook bij kennissen die Pavo-calculator invullen hoe vaak zij Natures Best aangeven. (...) Het wordt in elk geval heel erg gepromoot. Net als de pavo liga /pavo koeken. Hun vitaminesupplementbrokjes, waar je maar 50gram per dag van hoeft te voeren, worden weer niet eens genoemd, terwijl me dat ook prima lijkt bij paarden met overgewicht die voldoende ruwvoer krijgen... Dat voeren wij namelijk bij."

Reacties voederfabrikanten

Elke fabrikant/maker van de voedingscalculators is een mail gestuurd met deze uitslag. Als ze antwoord geven zal dat ook hier worden geplaatst.

Pavo

Kort na de start van het bokt-onderzoek heeft Pavo in allerijl de calculator offline gehaald. Hoewel de calculator al sinds april draaide, kwam tijdens het boktonderzoek 'toevallig' ineens onderstaand bericht op hun site:

Sinds april van dit jaar is de VoedingsWijzer voor paarden beschikbaar op onze site. Hij wordt veel gebruikt en de reacties zijn overwegend positief. Toch ontvangen wij uit de praktijk regelmatig verzoeken om de VoedingsWijzer aan te passen, dat gaan we nu doen. Tot die tijd is het programma even uit de lucht.

In een aantal gevallen geeft de VoedingsWijzer geen optimaal advies. Mede door de input van jullie als gebruikers hebben wij daarom besloten om sneller dan gepland een verbeterde versie te maken.

Op een aantal punten is verbetering gewenst, bijvoorbeeld bij de inspanningsmeter. Gebruikers hebben aangegeven dat het belangrijk is om ook het trainingsniveau aan te kunnen geven. Een paard dat 5 x per week op L-niveau werkt heeft een ander energieverbruik dan een paard dat op ZZ-Zwaar niveau wordt getraind. Dat gaan we verbeteren.

Ook blijkt de praktijk soms anders te werken dan de deskundigen in eerste instantie denken. Vooral bij paarden van de zogenaamde sobere rassen is het krachtvoeradvies regelmatig aan de hoge kant.

We zijn benieuwd naar de nieuwe versie, we zullen de nieuwe versie ook weer aan een kritische blik onderwerpen

Paard Natuurlijk

Ook door bokt werd een foutje ontdekt in de calculator van Paardnatuurlijk. Wanneer iemand te weinig hooi invulde, werd er geadviseerd om een liksteen te geven, ipv meer hooi. Frans Veldman gaf een reactie in het topic zelf:

Leuk dat jullie onze voedingscalculator hebben ontdekt. Er zat inderdaad een klein foutje in onze voedingscalculator, niet in een berekening maar in de tekst wanneer de VEP te laag is. Dat is inmiddels opgelost.

De overzichtelijkheid. Als iemand suggesties heeft hoe het beter kan dan horen we dat heel graag. Probleem is dat je een keuze moet maken dat je OF alles laat zien, en waarom dat zo is, OF dat je gewoon een uitkomst geeft "voer 3 kilo brok" zonder verdere argumentatie. Wij proberen echter zoveel mogelijk informatie te verstrekken maar dat maakt dat de uitkomst niet voor iedereen even gemakkelijk te interpreteren is. Als iemand suggesties heeft hoe het gemakkelijker kan dan horen we dat graag.(...) Wie goed kan beargumenteren wat er eventueel niet klopt vindt bij ons een goed gehoor. Het is ons streven om een goede, verantwoorde en onafhankelijke calculator beschikbaar te stellen.

Voedingscalculator van Paard Natuurlijk

Bronvermeldingen

Onderzoek Bokt
Uitslag onderzoek Bokt