Inloggen

FAQ Forum Informatie

Het forum zonder reclamebanners, moderators, slotjes en censuur en zonder tracking banners (net zoals op de rest van deze website!)

Snel op weg

Aan het einde van een berichtenpagina kom je een pijl tegen:
Deze pijl geeft aan dat je het laatste bericht van het selectiecriterium hebt bereikt.
Deze pijl geeft aan dat er nog meer berichten staan. Druk op de pijl om verder te lezen.
Deze pijl geeft aan dat er nog meer berichten staan, en dat dit door jou ongelezen berichten zijn. Druk op de pijl om verder te lezen.

Noot: Een geladen pagina blijft contact houden met onze webserver, en een pijl kan van status veranderen zodra er nieuwe berichten bijkomen. Je kunt dus onderaan een berichtenpagina blijven wachten tot de pijl van kleur verandert, een teken dat er een nieuw bericht is bijgekomen.

Je staat wellicht te popelen om aan het forum deel te nemen. We hebben een lang verhaal, en we hebben een kort verhaal. Het lange verhaal dat verderop staat raden we je aan om te lezen, maar hier volgen alvast enkele korte aanwijzingen:

 • Maak een inlog-account, óók als je niet van plan bent om berichten te schrijven. Want met een inlog-account kan onze server jouw instellingen en bookmarks bewaren, en voor jou bijhouden wat je al wel, en nog niet hebt gelezen.
image
 • Je kunt altijd terugkeren naar het begin van het forum (de overzichtspagina) door linksboven in de pagina op de vierkante knop "forum-menu" te klikken.

 • Dit forum wordt beheerd naar een democratisch uitgangspunt waaraan alle deelnemers (ook jij) meewerken. Er zijn geen moderators, slotjes of censuur, er wordt ook niets gewist. Wel kunnen berichten op democratische wijze worden verplaatst naar een rubriek waarin ze thuishoren. (Bij wangedrag, als zodanig beschouwd door een democratische meerderheid van de lezers, kan dit een rubriek zijn waar je liever niet in zou willen staan.)

 • Een onderwerp zit niet vastgebakken in een rubriek. Onderwerpen kunnen in zijn geheel, of gedeeltelijk, worden verplaatst naar een passende rubriek. Iedere ingelogde deelnemer kan aangeven waar een bericht thuishoort. Een discussie kan beginnen bij "hoeven", en zich vervolgens via "huisvesting" naar "voeding" te begeven. Lees je in een rubriek, dan lees je alleen het onderdeel dat daar (volgens de deelnemers) thuishoort. Wil je alles lezen, lees dan via de rubriek "Warboel".

 • Er zijn globaal twee manieren om dit forum te lezen:

  • Op onderwerp Dit is de meest geschikte manier om te lezen als je een tijdelijke bezoeker bent. Klik een rubriek aan, en daarna binnen die rubriek een onderwerp. Je leest dan alle berichten uit het onderwerp die relevant zijn binnen die rubriek.

  • Chronologisch Dit is een manier van lezen die veel wordt gebruikt door vaste deelnemers. Dit is zoals je email werkt: Je leest de berichten op volgorde van ontvangst. En dat is doorgaans dus niet gesorteerd op onderwerp. Deze manier van lezen komt vooral tot zijn recht in de rubriek "Warboel", wat een verzameling is van alle berichten uit alle rubrieken bij elkaar.

image
 • Er zijn dus meerdere manieren om dit forum te lezen, en de computer probeert voor ingelogde deelnemers zo goed mogelijk bij te houden wat je al wel, en nog niet, hebt gelezen. Als je klaar bent met lezen, maar er staan nog ongelezen berichten, druk dan op het "gele bolletje" bij een onderwerp of rubriek om alle berichten die daaronder vallen als "gelezen" te markeren. Ook is er een optie in het bovenste menu om alle berichten tot nu, of tot gisteren, etc. als gelezen te markeren.

Geen moderators, geen slotjes, geen censuur, geen wis- en editmogelijkheden

Wissen kan niet op dit forum. Wat is geschreven blijft staan. Teksten worden niet gewijzigd of gewist. Denk dus goed na voordat je iets schrijft.

Discussie is nuttig maar respect voor elkaars visie is erg belangrijk! Speel op de bal (het onderwerp) en niet op de persoon en kraak een ander niet af. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk en ruzies kwamen vaker voor dan ons lief was. Daarom is er na een aantal jaar van een volledig vrij forum, uiteindelijk een democratisch systeem ingebouwd waarmee berichten die echt niet door de beugel kunnen in een aparte rubriek 'stijlloos' worden geplaatst. De meerderheid bepaalt zodat wordt voorkomen dat 1 iemand kan gaan 'pesten' en niemand van censuur kan worden beticht.

Iedereen kan een bericht verplaatsen naar een andere rubriek (dus ook naar "stijlloos"), maar iedereen kan hem ook weer terugplaatsen, of ergens anders heen verplaatsen. De meeste stemmen gelden.

Berichten die als "stijlloos" worden ervaren worden dus niet gewist, maar blijven gewoon leesbaar via de opper-rubriek "warboel". Iedereen kan dus controleren om welke reden een bericht naar stijlloos is verplaatst, en hierover meebeslissen. Een belangrijk verschil met de andere rubrieken is dat de rubriek "stijlloos" niet voor Google vindbaar is, en niet via het forummenu individueel kan worden gekozen. Argeloze forumbezoekers worden dus niet direct met de mesthoop geconfronteerd, maar kunnen deze wel controleren als ze daar behoefte aan hebben.

Vloeiende rubrieken

De visie van Paard Natuurlijk is dat de verzorging van paarden een totaalpakket is. Een natuurlijke hoefverzorging is gedoemd te mislukken als niet ook de huisvesting en voeding van het paard worden aangepast. Het in de winternacht buiten blijven van het paard gaat niet goed als je niet zorgt dat er 's nachts voldoende ruwvoer beschikbaar is. Enzovoorts.

Om deze reden is een indeling van discussies in aparte rubrieken onwenselijk. Het ondermijnt het totaal-plaatje. Wie alleen de rubriek "huisvesting" leest komt bedrogen uit, hetzelfde geldt voor de rubriek "hoeven". Het Paard Natuurlijk forum heeft jarenlang gewerkt zonder een rubrieksindeling, maar tegen de tijd dat het forum zo'n 200.000 berichten telde moest er iets gebeuren om die informatie beter beschikbaar te maken. Het moest mogelijk worden om selectief te zoeken naar antwoorden op vragen over bijvoorbeeld voeding, zonder daarbij duizenden berichten met minder relevante informatie te moeten doorworstelen.

Een indeling in rubrieken ligt voor de hand, maar in de praktijk beginnen onderwerpen vaak over hoeven, om dan via huisvesting uiteindelijk bij de voeding te belanden. Waar hoort zo'n discussie thuis? En wie bepaalt waar het bericht thuishoort? Op Paard Natuurlijk hebben we immers geen moderators.

Een unieke oplossing is gevonden door een rubrieksindeling te maken per individueel bericht. Een discussie kan zich dus door meerdere rubrieken verplaatsen. Waar een bericht thuishoort bepaalt in eerste instantie de schrijver, en in tweede instantie de deelnemers, volgens een democratisch principe. Iedereen kan per bericht aanvinken in welke rubriek het bericht thuishoort, de meeste stemmen gelden. Antwoorden op een bericht komen automatisch in dezelfde rubriek terecht, tenzij de schrijver of de lezers vinden dat het ergens anders thuishoort.

Wanneer je in het overzichtsmenu voor een bepaalde rubriek kiest, dan lees je uitsluitend in die rubriek. De berichten die verplaatst zijn zie je dus niet. We gaan ervan uit dat dit precies is wat je wilt: als je in de rubriek voeding leest dan heb je geen interesse in de off-topic opmerkingen die naar de rubriek "De Kroeg" zijn verplaatst.

Wie liever onderwerpen volledig leest, ongeacht de rubriek waarin ze zich bevinden, kan het beste kiezen voor de opper-rubriek "warboel". In deze rubriek staan alle berichten die ook in de andere rubrieken staan. Volg je daar een onderwerp, dan lees je het volledige onderwerp, ongeacht de rubrieken waardoorheen de discussie zich worstelt, inclusief de berichten die naar "stijlloos" zijn verplaatst.

De rubrieken

Het aantal beschikbare rubrieken is bewust laag gehouden om het totaalbeeld zo min mogelijk te verstoren. Een uitbreiding per paardenras, per supplement, e.d. zal er nooit komen, omdat dit de doelstelling van het forum ondermijnt.

De meeste rubrieken zijn voor de hand liggend, maar enkele rubrieken behoeven een nadere toelichting:

Warboel
Dit is de opper-rubriek. Alle berichten komen, ongeacht hun werkelijke rubriek, automatisch ook in de "warboel"-rubriek terecht, en kunnen daar niet uit gewist worden. Het is een fictieve rubriek, want elk bericht is altijd ondergebracht in één van de andere rubrieken. Als je álles wilt lezen, lees dan de "Warboel" rubriek.
De Kroeg
Deze rubriek is bedoeld voor alle "social talk", alle grappen en grollen, alle "off-topic" informatie die niets met paarden te maken heeft, kortom alle informatie die niet de moeite waard is om over een aantal jaar nog eens door naar informatie zoekende Paard Natuurlijk bezoekers te worden teruggevonden. De rubriek De Kroeg wordt dan ook niet door Google geïndexeerd, en ook niet door onze eigen zoekfunctie doorzocht.
Algemeen
Deze rubriek is verwant aan "De Kroeg", het zijn berichten die niet in een specifieke rubriek thuishoren, maar toch wel interessant zijn om teruggevonden te kunnen worden.
Stijlloos
Dit is de rubriek waarheen berichten worden gestemd die door het merendeel van de deelnemers als "stijlloos" worden ervaren. Dit zijn berichten die zijn te beschouwen als "spam", of een onnodig beledigende inhoud bevatten.
? (ongesorteerd)
Deze rubriek bevat de berichten uit het oude Paard Natuurlijk forum dat nog geen rubrieksindeling had. Berichten uit deze rubriek worden langzaam maar zeker ingedeeld. Het is niet mogelijk om nieuwe berichten in deze rubriek te plaatsen.

Lezen per onderwerp versus chronologisch lezen

Lezen per onderwerp lijkt het meeste op de manier waarop andere forums werken. Je klikt op een onderwerp, en leest dan de start van het onderwerp, gevolgd door alle reacties erop.

Chronologisch lezen is lezen zoals je email werkt: je leest de berichten op volgorde van binnenkomst. Dus alle onderwerpen door elkaar. Deze manier van lezen is vooral geschikt als je voortdurend bijgelezen blijft en met spanning zit te wachten op het volgende bericht. Je mist dan niets en hoeft dan niet steeds alle onderwerpen aan te klikken. Deze manier van lezen komt het beste tot zijn recht in de rubriek "Warboel", waar automatisch álles terecht komt. Dit is ook de manier waarop het oude forum werkte, en daarom een populaire manier van lezen bij veel "oud-leden".

Zoeken

Voordat je een vraag stelt, is het een goed gebruik om even de zoekfunctie van het forum te gebruiken om te kijken of iemand al eens precies hetzelfde vroeg. Vaak zal dit zo zijn. Lees de reeds gegeven antwoorden door en kijk dan of je naar aanleiding daarvan nog verdere vragen hebt. Als iedereen het forum op die manier gebruikt, wordt voorkomen dat de leden steeds weer dezelfde vragen te zien krijgen. Uitdieping is leuk, nieuwe dingen zijn leuk, maar steeds hetzelfde wordt wat suf, vandaar ;-) De zoekfunctie in het forum vind je door in het forum rechtsbovenaan een woord in te typen. Handig: de forumberichten worden gerangschikt op overeenkomst en op aantal sterren. Hoe meer mensen een ster hebben gegeven aan een bepaald antwoord, hoe meer sterren het krijgt en dus hoe hoger het in de zoekresultaten komt. Handig voor degene die later iets opzoekt!

Via de forum-menu's kun je álle berichten benaderen. Maar als je efficiënt wilt zoeken kun je beter gebruik maken van de zoek-functie, die je kan benaderen door rechtsboven in het forum trefwoorden in te vullen en op "zoek" te drukken.

Niet alle rubrieken zijn doorzoekbaar. De rubrieken "Stijlloos", "De Kroeg" en "Ongesorteerd" worden niet doorzocht. Ook worden deze rubrieken zoveel mogelijk voor Google verstopt. (We verzoeken Google met behulp van speciale aanwijzingen om deze rubrieken niet te doorzoeken, maar Google geeft geen garantie dat dit verzoek altijd wordt ingewilligd).

Gevonden berichten worden op de volgende manier gesorteerd:

 1. Berichten die één of meerdere sterren hebben gekregen staan bovenaan. Sterren kunnen worden uitgedeeld door forumdeelnemers als ze de inhoud van het bericht erg waardevol vinden.
 2. De overige berichten worden gesorteerd op "relevantie". Dit wordt bepaald door de lengte van het bericht, het aantal keer dat de trefwoorden in dat bericht voorkomen, en hoe uniek de context is waarin die trefwoorden worden aangetroffen.

In de regel geldt dat hoe hoger het bericht in de rangorde staat, hoe groter de kans dat het bericht waardevolle informatie bevat.

Forum ontvangen via RSS Atom

Er zijn enkele mogelijkheden om het Paard Natuurlijk Forum ook buiten onze website om te gebruiken.

Een interessante mogelijkheid is om het forum te ontvangen via RSS of Atom. Met elke smartphone kun je RSS en Atom ontvangen. Je kunt hier het Paard Natuurlijk Forum op zetten. Zie onze pagina met uitleg hierover.

Foruminzet op je eigen website

Een handige gadget is het forumvenster hiernaast.

Het venster hiernaast kun je op je eigen website, blog of homepage overnemen. Door dit op je eigen site te plaatsen, trek je mensen naar het forum en hoe meer mensen meedoen op het forum, hoe leuker het is :-)

Het venster laat altijd het laatste bericht zien uit de "zinnige rubrieken", dus de rubrieken die ook voor Google vindbaar zijn.

Als je wilt dat meer mensen de weg naar het Paard Natuurlijk Forum ontdekken, plaats dan dit gadget op je website, blog of homepage.

Om de nieuwsberichten op je website in te bouwen kopieer je de onderstaande code uit het venster. Hierna open je de HTM of HTML pagina waarop je de nieuwsberichten wilt plaatsen met een tekst-editor zoals Notepad of Kladblok. Daarna plak je de code op de plek waar je het forumvenster wilt hebben.

Voor wie dat wil is er een mogelijkheid om de kleuren van het nieuwsvenster naar eigen smaak aan te passen. Hiervoor worden de standaard HTML-codes gebruikt. Als je een klein beetje weet van html, heb je genoeg aan onderstaand voorbeeld waarin de standaard PN kleuren worden gebruikt. Denk er wel aan dat alles vanaf SRC=" tot aan het afsluitende quootje (") op één regel moet staan, zonder spaties ertussen.

Leuk? We hebben nog meer gadgets, zoals de Fructaan-index, Gewichtscalculator en de Voedingscalculator.