Aangeboden

Aangeboden

Aangeboden: PN paardentandarts

Korte omschrijving:

Er zijn weinig paardentandartsen die werken voor de doelgroep PN paardenhouders. Veel van de opleidingen zijn gericht op optimale prestaties in de sport (met bit) en maximale aanleuning, waarbij de kiezen te glad worden gevijld voor een paard dat op alleen ruwvoer staat. Omdat ik zelf geen tandarts meer kon vinden die zich richtte op bitloos gereden paarden die leven van uitsluitend ruwvoer ben ik zelf een opleiding gebitsverzorging gaan doen en combineer ik nu het beste van beide werelden. Wel elektrisch werken en gesedeerd, maar wel gericht op optimale ruwvoer verwerking.

Uitgebreide omschrijving:

gebitsverzorging

Ook al heeft een paard altijd toegang tot ruwvoer en wordt natuurlijk gehouden, dan zal het gebit nog steeds niet vanzelf goed afslijten. Gebit heeft onderhoud nodig, net als de hoeven, ookk bij natuurlijk gehuisveste paarden.

Bij bitloos rijden kunnen haken op de kiezen ook vervelend zijn voor het paard; bitloos rijden is dus geen excuus om gebitsverzorging over te slaan. Haken prikken in de wang van het paard en dit is pijnlijk en vervelend voor het paard. Dit kan ook problemen geven bij het rijden; staken, hoofdschudden, of moeilijk in aanleuning komen.

Omdat wij voorstander zijn van bitloos rijden maken wij geen bitseats en trekken wij geen wolfskiezen. Bij bitloos rijden is dit niet noodzakelijk en zou er onnodig onnatuurlijke ingrepen aan het gebit worden gedaan. Onze werkwijze is gericht op een zo optimaal mogelijke verwerking van ruwvoer, omdat wij er van overtuigd zijn dat een paard onbeperkt toegang moet hebben tot ruwvoer en krachtvoer onnodig is en zelfs schadelijk voor de darmflora.

We werken met sedatie, maar wel met zo min als mogelijk. Sedatie maakt precies werken mogelijk en voorkomt ook onnodige stress bij het paard. Bovendien kan je daardoor beter bij de achterste kiezen komen, waar vaak de nodige ellende te vinden is. Zonder sedatie en handmatig kun je nooit goed de achterste kiezen bijwerken.

We nemen de tijd om het paard te leren kennen en zullen altijd zoeken naar een zo rustig mogelijk moment en zo rustig mogelijke plek om te werken. Om het kaakgewricht zo min mogelijk te belasten werk ik met een speculum dat bijna traploos open gaat, zo wordt overstrekking voorkomen. We werken samen, zodat optakelen in een halster veelal overbodig is. We vinden het fijn als de eigenaar assisteert, zodat het paard ook een vertrouwd persoon in de buurt heeft. Het is voor het paard prettig en voor ons is een extra hand heel praktisch. We werken dus het liefst samen met de eigenaar/verzorger van het paard en vinden het daarom belangrijk dat de eigenaar/verzorger ook bij de behandeling aanwezig is. We leggen ook graag uit wat we doen, waarom we het doen en hoe we het doen. De eigenaar mag altijd meekijken en meevoelen en kan zelf zo ook het eindresultaat voelen en zien. We maken van elke behandeling een gebitskaart, zodat je de gegevens van het gebit kunt bewaren.

Deze advertentie is geplaatst op 27-1-2018 en is 276 keer bekeken.

Contact-gegevens
Naam: Arabesk
E-mail: jileeflang@gmail.com
Homepage URL: www.jantineleeflang.nl
Land: Nederland

gebitsverzorging
       

Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Hier kun je reageren als je ervaring hebt met de aanbieder/zoeker en/of de aangeboden waar.

www.hoefnatuurlijk.nl