Foto-Album

Foto-Album

Eerste maal bekappen met de Comfort Trim

Door Els Kleverlaan, 9-3-2009.1453 keer bekeken.


Na lang wikken en wegen, hebben John en ik onlangs besloten toch maar een Comfort Trim aan te schaffen.
We zitten allebei al de hele winter in de lichamelijke lappenmand, waardoor van bekappen van de paarden niets terecht kwam. Daarbij staan ze ook nog eens “stil”, komen dus niet op het asfalt e.d. Gelukkig hebben ze wel voldoende beweging in alle vrijheid, omdat ze de beschikking hebben over een droge zandbak van ruim 20 bij 40, een modderige “paddock” en een stal met een stuk beton ervoor. En met de vorst konden ze ook nog het land op. Ik heb de hoeven regelmatig even schoongemaakt en bekeken en (tot mijn verbazing en opluchting) blijven ze al de hele winter redelijk stabiel. Maar nu was er bij Boully toch een flinke brok linksvoor in het kwartier uitgebroken en werd het hoog tijd er wat aan te doen.
Van de week de CT besteld en binnen gekregen, gisteren zijn we hem gaan proberen. Eerst heel veilig op een stukje hout. John is gelukkig gewend met allerlei en ook luchtgereedschap te werken, dat scheelde een stuk. Het verbaasde me hoe snel ik het stuk hout af kon schuren met de CT, oppassen geblazen dus bij de hoeven!
Boully aan een touw genomen en de CT een paar keer laten starten. Dat deed hem niets. Daarna een hoef opgepakt en de CT weer gestart. Dat was wel even schrikken, maar niet zodanig dat ik zijn hoef niet vast kon houden. Na een paar keer proberen en het eerste schuurwerk hebben we Boully vastgezet, zodat John ook kon kijken en foto’s kon maken.
Het bekappen met de CT is echt een fluitje van een cent. Je moet wel heel goed oppassen dat je niet teveel weghaalt en niet te lang op één plaats blijven schuren. Het gaat allemaal razendsnel. Het afronden ging nog niet helemaal zoals ik zou willen, maar dat is een kwestie van oefenen. Boully trok zijn benen veel minder weg dan bij andere bekappingen, ik denk doordat er minder druk op werd uitgeoefend en bovendien waren we veel sneller klaar.
Wat ga ik de volgende keer anders doen?
- Een stofbril opzetten. Ondanks dat ik brildragend ben, kreeg ik erg veel stof in mijn ogen.
- Mijn overall tot boventoe dichtritsen. ’s Middags leek het wel of ik jeukpoeder in mijn kleren had. Waarschijnlijk toch een beetje gevoelig voor het stof wat naar binnen was gekropen
- De hoefsteun meer gebruiken. Met raspen hoef ik niet te proberen Boully’s voeten erop te leggen, maar nu werkte hij veel meer mee, dus het is het proberen waard!
Wat vind ik van de Comfort Trim (na 1 x gebruik…):
- Een prima apparaat, zeker voor mensen die lichamelijk het bekappen anders niet aankunnen. De laatste twee maanden kan ik amper langer dan een kwartier achter elkaar schrijven, omdat ik dan vreselijke kramp en pijn in mijn hand krijg, nu heb ik een heel paard bekapt 
- Niet heel erg geschikt voor mensen die net beginnen met bekappen. Met de rasp hou je meer overzicht en gevoel met de hoef. Misschien is dat anders als die mensen al meer ervaring hebben met het werken met luchtdrukgereedschap.
Els.
Vervolg 20 april 2009
Nog even een updateje over onze ervaringen met de comfort trim.
Gistermorgen hebben we er Willem voor het eerst mee bekapt. Willem is een nogal angstig paard en houdt helemaal niet van nieuwigheden. Als je bijv. vreemde felgekleurde kleren aan hebt of een ander petje op, kan 'ie je al heel "eng" vinden. Daarom zag ik er best een beetje tegenop hem met de CT te bekappen, maar het moest nu echt gebeuren, er moest zeker een cm van zijn hoeven af.
Alles klaar gezet, Willem erbij gehaald en zijn hoeven schoongemaakt. De CT een paar maal gestart. Willem leek er niet noemenswaardig van onder de indruk. Een voorbeen genomen en de CT nog een paar maal gestart, geen probleem. Willem zijn hoef een beetje geschuurd, geen probleem. Willem zijn voet op de hoefstandaard gelegd en weer geschuurd, geen probleem.
M.a.w.: Willem maakte er helemaal niets van, was zeer gemakkelijk met voeten geven en liet ze voor het eerst ook rustig op de standaard liggen. Tot nog toe was dat nog nooit gelukt!
Het afronden heb ik met de rasp gedaan, dat vind ik dan toch fijner en netter werken. Wel heb ik aan de onderzijde tot de binnenhoefwand een afschuining gemaakt van 45 graden met de ET, daarna is de mustangrol een fluitje van een cent.
's Middags hebben we Boully ook nog maar even onder handen genomen. Ook dat ging weer goed en ook Boully liet zijn voeten braaf op de steun liggen. Boully houdt er helemaal niet van om stil te moeten staan, dus dan is het helemaal lekker als we snel klaar zijn.
Verder heb ik ontdekt dat ik de CT ook heel gemakkelijk met mijn linkerhand kan gebruiken en dat reduceert het gevecht met de luchtslang tot nul :-). Ik kan hem nu mooi aan de buitenzijde langs me laten liggen.
Els

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5
foto 6
foto 7
foto 8
foto 9
 


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl