Foto-Album

Foto-Album

Röntgenfoto's

Door Christel Provaas, 17-8-2008.1210 keer bekeken.

Diagnose röntgenfoto's van een zwaar kreupel paard.


Een kennis met een zeer kreupel paard bezocht begin dit jaar de dierenarts. De hoefkwaliteit was slecht, de kreupelheid openbaarde zich doorgaans rechtsvoor, het paard stond hol in de knieën. Het paard had platvoeten, hoe platter de hoeven, des te holler ze stond. De merrie heeft een paar keer hoefzweren rv gehad. Geen smid durfde iets van de hoeven af te halen, omdat ze al zo kort en plat waren.
De kliniek raadde blootsvoets ten zeerste af en gaf het paard op. Diagnose: het hoefbeen is in zijn totaliteit gezakt in de hoef, een hoefbevangenheid maar dan zonder kanteling, niets aan te doen. Er was geen sprake van hko.
Thermografie wees uit dat er donkerrode partijen zaten in de hoeven, de pezen, de schouderpartij en het SI-gewricht. Voor het SI-gewricht is zwemtraining gedaan.
Het paard is afgekeurd door de verzekering op de volgende gronden:
"Chronisch bevangen wegens platvoeten, geen sporttoekomst."
Inmiddels is er een veulen geboren (dat zat er al in), een bn-er zou komen, maar de afspraak liep spaak, er was tijdnood omdat het paard veel pijn had en nu is de zoveelste smid aan het werk gegaan. Deze durfde wel lengte eraf te halen en heeft het paard op ijzers met andere lippen gezet "zodat de hoef zijn eigen vorm kon vinden". Het paard loopt een stuk beter dan met de andere vormen van beslag, wel stijf, maar heeft duidelijk minder pijn.
Begrijpt iemand wat hier gebeurd is?
Kan iemand de röntgenfoto's interpreteren?
Klopt het dat de diagnose van de kliniek een rare is?
Wat zou nb in dit geval kunnen doen?
Het gaat mij niet om het afkraken van een kliniek of een smid, het gaat mij erom dat we misschien iets kunnen leren van wat zich hier afgespeeld heeft.
Dus please, geen rel schoppen!

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 









   


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl