Foto-Album

Foto-Album

Clickertraining met Queenie

Door Eva Saegerman, 31-5-2006.1563 keer bekeken.

Ik heb de cursus trainingspsychologie bij het Paard gevolgd te Syntra Hogeschool St Niklaas, bij Inge Teblick. Zij heeft mij warm gemaakt met clickertraining en heb meteen haar boek gekocht en van voren naar achteren en terug gelezen. Omdat het boek zo danig praktisch geschreven is ben ik meteen aan de slag gegaan met Queenie! En met leuke resultaten tot nu toe!


Hier wil ik jullie trakteren op een filmpje van toen ik Queenie leerde voetballen. Is heel snel gegaan: ik denk dat ik 3 dagen 20 minuten gecklickerd heb en zij was in staat te begrijpen wat de bedoeling was! Wetende dat ik bij Queenie nog nooit met clickeren gewerkt had, dus zij ook het bridgen en belonen met voeding niet kende, alsook ik helemaal van het begin af aan moest beginnen met targetten, beleefdheid bij voedselbeloning, etc, is dit dus allemaal heel snel gegaan!
Eerst werd Queenie beloond bij het aanraken van de bal met haar neus; (je ziet haar eerst doen alsof ze de bal aanraakt: daar is ze nog aan het nadenken en uittesten over wat de bedoeling juist is; ofwel heeft ze het al lang begrepen maar neemt ze een shortcut ;-) Ik negeer dit gedrag en beloon pas als ze toch met haar neus aanraakt. Ze heeft het nadien altijd gedaan.)
zie het eerste filmpje:
:-) http://www.paardinbeeld.be/queenievoetbalneustarget.wmv :-)
Toen wist ze heel duidelijk dat het allemaal rond de bal ging en bridgte ik pas als zij met haar hoef de bal aanraakte. Omdat het een uitbreiding van de eerste oef was, "zette ik het op voor succes" door de bal bijna tussen haar benen te leggen zodat zij er "per ongeluk" tegen trapte en ik kon bridgen hiervoor (operante conditionering). Sindsdien bridgte ik alleen als ze met haar hoef tegen de bal kwam.
Zie tweede filmpje:
:-) http://www.paardinbeeld.be/queenieeersteaanrakingvoetbal.wmv :-)
En uiteindelijk pas toen zij de bal ook wegtrapte...
Zie derde filmpje:
:-) http://www.paardinbeeld.be/queenievoetbaltrappen.wmv :-)

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 





Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl