Foto-Album

Foto-Album

Froukje, voor het eerst bitloos voor de wagen

Door Els Kleverlaan, 14-6-2007.612 keer bekeken.


Vandaag hebben we Froukje (22 jr.) voor het eerst bitloos voor de wagen gezet. We gebruikten hetzelfde hoofdstel waar ik ook mee onder het zadel rij. Onder het zadel ging de overgang van bit naar bitloos gemakkelijk, ik heb alleen even moeten zoeken naar een systeem waar ik Froukje mee kon sturen. Dus het kruissysteem omgebouwd naar een side-pull-achtig iets. Ook aan de lange lijnen stuurt ze hier goed op, dus geen probleem dachten we.
Vol vertrouwen Froukje aangespannen bij de stal. We zouden de eerste keer op het land kijken of alles goed zou gaan. Naar het land toe loopt een pad langs de sloot. Dat pad is heel hobbelig na de natte winter, een soort wasbord met kuilen van 20 cm. diep.
John stapte op de wagen en tot zover ging alles goed. Wegdraaien bij de stal, ook geen probleem. En toen… Hé, geen bit, da’s lollig! En weg was de oude dame. In rengalop over het pad, de kar woest stuiterend achter haar aan. John bleef gelukkig zitten, maar ik hield mijn hart vast. Eénmaal op de ruimte van het land kon ze nog harder. John kon doen wat hij wilde, loslaten, trekken, remmen, het duurde een hele tijd voor hij Froukje in draf had. Gelukkig kon hij nog wel sturen. Inmiddels was ik ook op het land gearriveerd en kon ik “goede” tips gaan geven. Enige wat ik kon bedenken was vooral blijven sturen, ga maar figuren rijden, stoppen of langzamer lukte niet.
Na een minuut of 15 begon Froukje wat rustiger te worden en kon John haar bij mij stilzetten. Daarna rustig in stap weg. Twee, drie stappen en daar ging ze weer! Galop afgewisseld met draf, wel iets meer gecontroleerd dan eerst, maar stappen zat er niet bij. Enige manier om te stoppen was haar bij de sloot, het hek of mij te parkeren.
Na ruim een half uur was de dame behoorlijk nat en besloten John en ik dat het genoeg was geweest. Kalmeren deed ze niet en we willen haar ook niet kapot rijden. Haar met het hoofd tegen het hek gezet, uitgespannen en afgetuigd. Aan de hand nog een tijdje uitgestapt en daarna rustig over het pad terug naar de stal.
Al met al niet zo’n geslaagde eerste poging. Nu is Froukje altijd heel erg voorwaarts, maar dit sloeg toch wel alles. John is zeker van plan om het nog eens te proberen, misschien toch met een echte side-pull, maar langs de weg blijft (voorlopig) het bit er in, hoe graag we het ook anders willen.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

Bitloos





Met bit

   


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl