Foto-Album

Foto-Album

Klikkeren met favo

Door Piet, 7-4-2007.717 keer bekeken.

Pffff als je een kip met de klikker kunt trainen, kun je het met alles.


Verslag van een middagje trainen met een kip.
Opdracht 1 Men vange: 1 kip uit zijn ren.
Opdr 2 plaats haar op een tafel in een stal van de buren.
Opdr 2a Vergeet alle eerder gemaakte doelstellingen
Opdr 3 train haar niet onmiddelijk van die tafel te springen.
Opdr 4 train haar stil te blijven staan als ze het toch doet :-)
Opdr 5 train haar de schaduw van de lamp voor de camera te negeren
Opdr 6 train haar te eten van tafel
Opdr 7 zet het eten op cue.
Tijdsduur: achteraf te bepalen, ( als je benen pijn gaan doen van het staan.)
Ze maken mij niet wijs dat de grootmeester in het kippen trainen werkt en gewerkt heeft met ongetrainde kippen voor zijn sessies met cursisiten.
In ieder geval geen beest uit een ren geplukt die overal aan moet wennen, aan de vreemde ruimte, de tafel, het licht en een persoonlijke bubbel heeft van 3 meter, dichterbij is wegwezen.
Het was wel lachen en in het begin dachten we dat we helemaal niks bereikten. Toch zag je dat ze vrij snel op tafel bleef. Een "vrije" kip is natuurlijk wel gedomesticeerd maar niet bepaald tam. De minste stap te dichtbij zorgt voor opvliegen, of van de tafel springen.
Het moeilijkste is voor haar de stress te overwinnen en voor ons om haar aan het eten te krijgen.
Sel je voor , wat graantjes op tafel en na 10 !!!minuten 1 keer een graantje opgepikt, de volgende na 8, daarna alweer een na 6, bij elk pikje een klik met een klikker. Concentratie absoluut vereist om op het moment van de pik te klikken. Onder het wachten hadden we besloten dat ons doel zou zijn om het eten op cue te zetten, dus zo, dat een klik het beginnen met eten zou betekenen
Tijd zat om dat te bedenken. Weet je hoelang 10 minuten niks doen en wachten is? Uiteindelijk begon ze zich steeds vrijer te voelen en werd het lastig bij te clikkeren en dan ook nog zo goed mogelijk timen. Prima oefening voor mijn maatje Conrad :-) Ik mikte vanaf inmiddels 2 meter heel voorzichtig graantjes op tafel. Want alleen je hand optillen was genoeg om te stoppen met eten en om weer een paar minuten met een hooghartig gezicht te staan staren.
Toen kwam de ultieme proef:
Gedurende zo'n stilstand......spanning alom..... KLIK......en..... HAP!!!!! Na een kleine drie uur.ontving Favo een opdracht en voerde hem uit,
Yes!!!! Haha, Mission completed voor vandaag. K (l) icken!!
-------------------------------------------------------------------------------------------Aanvulling:.............
aardig is te zien dat de eigen veiligheid voor een dier altijd eerst komt, niet alleen nu voor een kip, maar dit geldt net zo voor een paard.
Als een paard niet het idee krijgt dat wat je vraagt niks is om bang voor te zijn, zal hij het niet doen.
Pas als je bewezen hebt dat jij de leiding hebt en dat hij daarop kan vertrouwen zal hij graag voor een voerbeloning werken en veel sneller leren.
.Vandaar dat ik tegenwoordig eerst werk aan het bevestigen van de relatie tussen mens en paard, via halsterwerk. Als die duidelijk is gaan we clikkeren.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

Favo

     


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl