Foto-Album

Foto-Album

Rendel ernstige HB

Door joop, 16-3-2014.2178 keer bekeken.

Rendel heeft laminitis met een geperforeerde zool sinds eind januari. Onder de niet geperforeerde hoef zit helaas nog een omgedraaid ijzer. Ik weet nog niet hoe we dat het beste eraf krijgen, misschien ook als ze ligt. Het lijkt of de verwijdering van het ijzer van de geperforeerde hoef verlichting heeft gegeven. Zij steunt erop en ik kan het hielgedeelte uitkrabbenen overal aanraken. Ik hoop dat er nog iemand is met goede ideeen.


Verhaal van de eigenaar
Begin december, merrie, 10 jaar, drachtig voor eind april, koliek met diarree. Dierenarts 1 gooit het op parasieten ( merrie wordt regelmatig ontwormd met telkens verschillende middelen, dus nou ja..), merrie gaat naar de kliniek, krijgt infusen en mag na 2 dagen naar huis.
Merrie kan niet thuis, gaat naar een manege op box. Diarree neemt na 3 dagen af, maar merrie drinkt niet, krijgt laminitus, bloedwaarden kelderen en dierenarts 2 stuurt haar door naar een grote kliniek in Bordeaux. Staat ze 12 dagen aan het infuus, maar knapt zienderogen op. Er is daar geen smid bij geweest, hoefbeen niet gekanteld.
Na 3 weken boxrust weer aanval ( manegehouder bedoelt het goed, maar vindt haar mager en geeft haar graan..), weer naar Bordeaux, paard loopt op 3 benen. Hoefbeen beide voorbenen gekanteld, (zie rontgen) paard krijgt speciaal beslag. (Zie foto)
Hoefbeen links dreigt door de zool te komen, gebeurd dus ook.
Paard staat volledig op rust op rubberen matten met veel stro. Dieet alleen stengelig hooi.
Wordt zienderogen magerder, krijgt pijnstillers, dan doet ze het redelijk.
Afgelopen week weer matig, veel liggen. Zweer op de hoef doorgebroken. Been is vrijwel niet op te nemen, ze werkt niet meer mee. Eergister de laatste foto's.
Zweer doorgebroken op de kroonrand. We zetten haar voet nu 2 x daags in de soda. Ik vrees nu voor ontschoening...
tot zo ver het verhaal van de eigenaar
Voor vertrek het ijzer van de geperforeerde hoef kunnen verwijderen, andere ijzer onmogelijk. Met opgeplakt zooltje op de kar is Rendel gister bij ons aangekomen, 2 zakjes bute en de reis is heel prima verlopen.
Nu staat ze op een postzegel in de wei naast de HB ponies.
Heeft duidelijl nog pijn maar ik kan van de geperforeerde hoef toch de hielen iets inkorten en ik mag hem ook schoonmaken. In het hielgedeelte lijkt geen pijn te zijn, ik mag ook in de hoefballen duwen en krabbelen. De toon raak ik niet aan. Ik hoop dat door het zakken van de hielen verlichting komt aan de toon, wie een goed idee heeft mag het zeggen.
Rendel heeft vandaag nog een zakje bute gekregen. Verder magnesium+ curcuma.
UPDATE SEP 2014: Rendel is er weer helemaal bovenop. Al snel kon ik het 2e ijzer ook verwijderen. Lang zijn we bang geweest voor ontschoening en gangreen en ik heb veel antibiotica moeten geven om te zorgen dat de infectie onder de duim werd gehouden. (totaal 6 weken AB) en ik heb ook een paar maal morfine moeten geven omdat de pijn te erg was en Rendel niet meer op kon staan (verbluffend effectief, 2 ml en ze staat meteen weer op) Lopen werd op den duur beter. Rendel is met veulen weer terug naar huis, het gaat goed met haar.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

Rendel
januari 14
jan 14
14 mrt
14 mrt

toch al iets beter



30mrt
30mrt
30mrt
15 april
20 april
5 mei
Emma





Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl