Foto-Album

Foto-Album

Suiker in gestrest gras, forumonderwerp van 11-08-2013

Door Els Kleverlaan, 16-8-2013.1971 keer bekeken.

Vergelijk paarden 4 x daags een uur op lang gras en 24 uur per dag op kort gras.


In 2012 zette ik mijn 3 paarden (Willem, Arco en Lotte) die gevoelig zijn voor HB 2 x daags een uur op lang gras. De andere 2 voerbeurten kregen ze hooi. Dit ging niet lang goed, Lotte en Willem gingen al snel gevoelig lopen en ik moest ze weer van het land af houden. Als ze niet op het land konden, kregen ze 4 x per dag een portie hooi, ca. 2 plakjes per keer.
In 2013 heb ik een track om ons zomerland gemaakt, waardoor ze met zijn drie?n ongeveer 700 m? ter beschikking hebben. Hier staan ze 24 uur per dag op en dat gaat prima. Ze krijgen 4 x per dag een miniem plukje hooi bij, ca. 1 plakje per keer. En ze krijgen wilgentakken, net als de andere jaren.
Op de track bewegen ze veel meer dan dat ze andere jaren deden. Je ziet ze nooit op dezelfde plek staan, er zit de hele dag beweging in.
Het vierde paard, Boully, die altijd aan de schrale kant is, mag het middendeel kaal eten.
Aanvulling 2014:
De hele winter, vanaf oktober hebben de paarden op de wintertrack gelopen, uitgezet op het hooiland. Ook dat is goed bevallen; de track is flink vertrapt, maar dat zal in hooiopbrengst niet heel veel schelen. Ze kregen met zijn vieren ongeveer een baal hooi per dag bij. (Oude Boully, die het hooi niet meer zo goed verwerkt, kreeg ook nog 4 kg SP bij).
Vanaf begin april staan ze weer op de zomertrack, hetzelfde als vorig jaar. Alleen voeren we nu iets meer hooi bij, omdat de drie dikkerds drastisch zijn afgevallen (zie foto's) en ze van mij niet dunner hoeven. Je kunt bij alle drie inmiddels de ribben lichtjes voelen.
Behalve de track is er niets veranderd in het regime, ze worden niet gebruikt en staan de hele dag gewoon lekker paard te zijn. Door de track bewegen ze werkelijk veel meer, ook van de winter toen het best wel heel nat was. Andere winters stonden ze de hele dag bij de stal of in de bak, nu zag je ze zeer geregeld op de track lopen en zelfs een sprintje trekken.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

De track
Willem 2012
Willem 2013
Lotte 2012
Lotte 2013
Arco 2012
Arco 2013
Boully
Willem 2014
Lotte 2014
Arco 2014
Wintertrack Oost
Wintertrack West
   


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl