Foto-Album

Foto-Album

Schuilstal die wel werkt!

Door Anja Seijn, 7-9-2011.3703 keer bekeken.


Waarom werkt deze schuilstal wel, terwijl veel mensen klagen over het feit dat paarden niet in een schuilstal willen?
Paarden zijn vluchtdieren en willen te allen tijde zicht houden op hun omgeving, zodat zij bij het minste gevaar kunnen vluchten.
Gesloten ruimten vermijden zij omdat zij dus geen zicht hebben en niet weg kunnen. Ook heerst er in een kudde rangorde, waardoor niet alle paarden geaccepteerd worden in dezelfde ruimte.
In mijn idee zitten al deze elementen! Door de zijkanten niet geheel door te laten lopen en laag te houden, kan het paard zijn omgeving goed blijven zien. Door de stal te delen in twee gedeelten, kunnen andere, laaggeplaatste, paarden ook schuilen zonder weg gejaagd te worden. De schuilstal heeft geen vaste entrée en uitgang, zodat paarden op alle mogelijke manieren er in en uit kunnen. Ze kunnen elkaar niet in een hoek drijven en bij "gevaar" kunnen ze vluchten.
Van groot belang is de plaatsing van de achterzijde, de bijna dichte zijde. Deze moet je altijd op het zuid/westen plaatsen. Voor de zon lijkt dat logisch, maar in de winter ook! De vervelendste stormen (wind én regen) zijn de bekende zuidwester stormen. Oostenwind is zelden met regen. Als ze daar al beschutting voor zoeken, kunnen ze achter de stal gaan staal als beschutting.
Door de achterzijde aan de bovenkant open te laten creëer je ventilatie en het gevoel dat het paard niet opgesloten staat. Ook kan het dak dan niet "gevangen" worden door de wind.
De bodem van de stal is ook belangrijk. Die moet verhard worden. Wij hebben dat gedaan met betonnen straatklinkers. Geen zand, geen stro … dan gaan paarden het gebruiken als toilet en dan willen ze er ook niet meer in en heb je een vreselijk dure mestplaats gemaakt. Stal regelmatig schoonhouden en af en toe eens een emmer met Citronella schoonmaakmiddel er doorheen mikken. Weert vliegen en verwijdert eventuele stank!
Wij hebben de gehele stal voorzien van schrikdraad (stroom) om zo schuren en aanvreten te voorkomen.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 





 


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl