Foto-Album

Foto-Album

Sherina laminitis

Door Anna van Rheeden, 21-8-2010.1114 keer bekeken.

Laminitis aan beide voorhoeven. Oorzaak: hoefzweren.


Sherina lijdt nu al weer ongeveer 6 maanden aan laminitis. De paardenarts heeft haar opgegeven en raadt aan haar naar de slacht te brengen, want, zo zegt hij, het is chronische laminitis geworden en dat komt niet meer goed. Wij hopen echter haar wel beter te krijgen. De oorzaak van de laminitis moeten de hoefzweren zijn waar ze aan geleden heeft. Ik bekap haar zoals je kunt zien heel kort: hielen zo kort mogelijk en daar waar de witte lijn verbreed is maak ik de hoefwand zo kort dat ie niet dragend is. Aan de linkervoet kan je nog goed zien dat er een hoefzweer aan de toon heeft gezeten, het is nog steeds een bobbel - daar waar de hoefwand dus los zit van het hoefbeen. Ook zie je aan de onderkant littekens van de hoefzweren (gaten in de straal en hoeballen).
We hebben aan de mogelijkheid van een baarmoederontsteking als oorzaak gedacht maar volgens dezelfde paardenarts is dit niet het geval - geen vieze geur en geen overmatige afscheiding. Sherina krijgt alleen droog stekelig gras en extra voeding bestaande uit rijstbran en maisbran - gemaakt van alleen de vliesjes.
6 maanden duurt wel erg lang, ze lijkt nu wel wat vooruit te gaan maar ze loopt nog vaak met gekruiste voorbenen dus heeft veel pijn.
We spuiten met een soort blauwspray met de naam duphaciline aerosol tegen 'footrot', wat wel degelijk effect lijkt te hebben, het doodt in elk geval de bacterien in haar hoeven.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

links vooraanzicht
rechts vooraanzicht
linksvoor zijaanzicht
rechtsvoor zijaanzicht
rechtsvoor onderkant
linksvoor onderkant
zool1
zool 2
laminae toon bloedoorlopen
 


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.hoefnatuurlijk.nl