Dit venster is bedoeld om op deze pagina te reageren, maar niet voor het stellen van vragen, het plaatsen van algemene opmerkingen of het aangaan van discussies. Voor vragen en onderlinge discussies kun je terecht op ons forum of chatbox, voor algemene opmerkingen op ons gastenboek.
Nieuwe reacties kun je via RSS automatisch in je newsreader ontvangen.

Naam: Max.tekens
15
Marian Stormsdonderdag 22 maart '12, 06:53 
Er komt wel een MBO-opleiding voor natuurlijk bekappers via Helicon Deurne!

R ten catedinsdag 26 oktober '10, 16:46 
Als je het paard natuurlijk bekapt,zorg er dan voor dat je de natuurlijke draagrand onder aan de hoef, niet weg kapt of vijlt!Omdat deze draagrand, het natuurlijke hoefijzer is.Werk hem bij, maar haal hem niet weg.Als je goed kijkt, dan zie je dat die rand er alleen is,om te dragen/Anders zou de straal, de grond raken!De sraal is een soort van chip, die door geeft waneer de hoef weer een beetje, moet groeien !!!!!!!!!!!!!!!

Troeschdonderdag 18 oktober '07, 00:21 
Hier kan ik me volledig bij aansluiten. De kennis van de meeste smeden en zelfs DA laat vaak te veel te wensen over. Ook is de financiele kant een heel grote beweegreden voor de genoemde geheimzinnigheid.
Als een paard enigszins goed op de hoeven staat kan een eigenaar na een basiscursus zijn eigen paard, mits de nodige handigheid aanwezig, wel degelijk bijhouden. Kritiek wordt het echter als je te maken krijgt met gevallen waar reeds een grote schade te diagnostiseren is. Dan is het toch aan te raden, hier iemand te raadplegen met een deugdelijke opleiding. Als de schade verholpen is, kan de eigenaar wederom het onderhoud plegen en zelfs om de 6 maanden iemand met de nodige competentie laten controleren.
Maar nogmaals, het onderhoud van een gezonde hoef kan door bijna iedereen geleerd worden.

Jan Gvrijdag 21 september '07, 22:42 
Drie jaar geleden was ik 69 jaar. Ik heb al meer dan 35 jaar een paard en nu zelfs drie. Met lede ogen zag ik telkens dat de hoeven van mijn driejarigen prima waren maar na de ijzers, want dat moest toch als je ze ging gebruiken, ging het steeds slechter met de hoeven.
Toen las ik iets over 'natuurlijk bekappen'. Ik ben naar Odoornerveen gereist, heb de cursus een dag gevolgd en sindsdien heb ik geen hoefsmid meer gehad. Het is gewoon een kwestie van regelmatig bijhouden. Ik heb vandaag nog een ritje van 2½ uur met de koets gemaakt, ook over harde wegen en de hoeven kunnen er prima tegen.
Ook de hoeven van de andere paarden zien er prima uit!
Dus alle hulde aan Frans en Ilona!

4bozzzamaandag 27 augustus '07, 14:11 
Waar staat er dat er een onafhankelijk dierenarts is aangesloten?

Peter M.vrijdag 24 augustus '07, 21:21 
Die dierenarts is natuurlijk bekapper, hij verdient zijn geld daar ook mee en is dus niet onafhankelijk.

Esthervrijdag 24 augustus '07, 18:32 
Er is ook een gediplomeerd hoefsmid en een dierenarts aangesloten bij onze vereniging .

Fred Emmerigdonderdag 23 augustus '07, 20:00 
Opleiding is meer dan lessen volgen op school. Leren van verschillende vakgebeiden omtrent de anatomie van de hoef, afwijkingen en ziekten, natuurlijk leven van het paard, voeding (zin en onzin) etc. Maar vooral door het vaak en veel te doen en leren van elkaar die met hetzelfde bezig zijn. Voorts zijn er nu onder ons mensen die lessen hebben gevolgd bij de UKNHCP, waar Pete Ramey ook regelmatig bezoeker is. De kennis wordt zodoende doorgegeven en op peil gehouden. Er bestaat geen afgeronde hoefleer. 60 miljoen jaar heeft het paard erover gedaan een hoef te vormen zoals je nu ziet. En wij kunnen dit onmogelijk in een mensenleven helemaal doorgronden, maar blijvend van leren. Met elkaar, van elkaar.

Freddinsdag 21 augustus '07, 22:17 
Volgens mij wéét jij wel wat 'erkend' is, zoniet slaat bovenstaande stukje nergens op - want je beweert dat de opleidingen 'allerminst erkend' zijn..
Griekenland is inderdaad een niet-Nederlandse staat. Volgens mij is er trouwens slechts één wél-Nederlandse staat. Maargoed die discussie leidt nergens toe. Of ze daar alles erkennen weet ik niet, lijkt me niet, maargoed blijkbaar denk jij wel te weten hoe het daar gaat... Dat wij de opleiding in Griekenland niet in het Nederlands zullen geven spreekt voor zich, toch ?

Frans Veldmandinsdag 21 augustus '07, 21:55 
Opleiding in wat? Is in Nederland 'Natuurlijk Bekapper' al een erkend beroep? Of bestaat er al een erkende opleiding voor een niet erkend beroep? Of is 'de staat' een niet-Nederlandse staat waar ze alles wel willen erkennen, vooral als ze de taal toch niet begrijpen? En wat is 'erkend' eigenlijk? Ben benieuwd.

Freddinsdag 21 augustus '07, 21:37 
Met enige trots kunnen we melden dat wij (cabcalor) wel een door de staat erkende opleiding zullen verzorgen. 't is helaas wel niet bij de deur (Griekenland). Meer info wellicht binnenkort op onze website.

Fred Emmerigdinsdag 21 augustus '07, 19:38 
Er is geen officiele opleiding. Wel opleiding. Met elkaar worden vele ervaringen uitgewisseld, over vele 'langs de weg' voorkomende gevallen. Daarnaast worden er wel lessen gegeven om diepere kennis en meer vaardigheid op te doen. Door het vele bekappen en oplossen van probleemgevallen ontstaat er veel meer ervaring dan de gemiddelde zelfbekapper ooit kan krijgen. Zelfbekappen is het beste, maar zo nu en dan een controle kan geen kwaad. Een afwijkende hoef kan er langzaam insluipen. Daarnaast bekwamen de 'profesionele bekappers' zich in bijvoorbeeld hoeforthopedie. Het is niet de bedoeling mensen dom te houden, maar bij te staan (na de cursus of zonder cursus) het paard gezond op de hoeven te krijgen en te houden.

Michieldonderdag 16 augustus '07, 12:11 
Prima standpunt en goed uitgelegt! Je zou er zelfs nog tussen kunnen zetten dat als er ook verharding is bij de wei en/of paddoc, de hoeven zichzelf bekappen zodat er bijna of geen vijl meer aan te pas hoeft te komen. Christel door zelfstudie (lezen, meekijken en praten) van probleem hoeven en hun oplossingen, krijgt een prof. bekapper ervaring met die situaties. Geen reden om het 2 wekelijks onderhoud te gaan ontmoedigen natuurlijk, dan vraag je om probleemhoeven!

Arabeskdonderdag 16 augustus '07, 11:19 
Op het forum heb ik hier ook al weleens wat over gezegd. Het heeft vooral met het afschuiven van verantwoordelijkheid te maken en sociale druk, dat mensen toch vaak kiezen om er toch nog een 'professional' naar te laten kijken. Het gevoel dat hoefsmeden 'vier jaar lang gestudeerd hebben' is er moeilijk uit te krijgen. En als er dan een veearts is die zich heeft toegelegd op hoeven en effecten van ijzers, veegt iedereen dat weer van tafel.... (Strasser)
Vreemde wereld, waarin allerlei 'feel good' producten goed verkopen en ik denk dat 'professionele bekappers' hier ook onder vallen.

Christel Provaasdonderdag 16 augustus '07, 09:30 
Waar heeft de natuurlijk bekapper die je bij probleemhoeven te hulp dient te roepen, zijn kennis vandaan gehaald als er immers geen opleiding voor bestaat?