Dit venster is bedoeld om op deze pagina te reageren, maar niet voor het stellen van vragen, het plaatsen van algemene opmerkingen of het aangaan van discussies. Voor vragen en onderlinge discussies kun je terecht op ons forum of chatbox, voor algemene opmerkingen op ons gastenboek.
Nieuwe reacties kun je via RSS automatisch in je newsreader ontvangen.

Naam: Max.tekens
13
Eszondag 15 augustus '10, 20:20 
aan dit gras is de stress af te lezen, plus dat er zaad in zit, zaad is zetmeel niet geschikt voor een gevoelig paard voor suikers. Raadpleeg een expert en laat testen.

Unarticadinsdag 20 juli '10, 21:51 
Dan vraag ik onze buurman-boer of hij ons landje zou willen meesproeien als hij zijn land doet, voor een prijsje. Zodat de kans groter is op alsnog een goede oogst.

Unarticadinsdag 20 juli '10, 21:50 
Nou, we hebben de knoop doorgehakt. We zijn van mening dat dit hooi kansloos is. Het ruikt zelfs al muf. De koeienboer (volgens hem hebben koeien hier geen problemen mee) komt morgen kijken, en zodra het kan komt ie maaien,...als ie het tenminste wil hebben. Wil hij het niet, dan zullen we het moeten laten afvoeren :-(. We gaan in ieder geval voor de 2e snee.

Karen Koomansmaandag 19 juli '10, 23:41 
puur interesse ; veel websites en boeken over gelezen ;-)

Unarticamaandag 19 juli '10, 20:54 
Ok dat is duidelijk Karen. Hoe komt het dat jij er zoveel vanaf weet? Is dit puur interesse, of je werk? Zijn hier cursussen in te volgen?? Dan geef ik me zeker op hahha!
Het gras heeft inderdaad veel te weinig water gehad. Dat is het hele probleem. Wij hebben helaas (nog) niet de mogelijkheid om grootschalig te sproeien, en met een tuinslang is het onbegonnen werk :-(.

Karen Koomansmaandag 19 juli '10, 19:41 
ps ik schreef 'verdorren = per definitie stress in de plant (bij gebrek aan regen)' --- als het verdorren van een nog levende plant betreft; verdrogen van afgemaaid gras is natuurlijk iets anders ;-).

Karen Koomansmaandag 19 juli '10, 19:39 
@ joop: verdorren = per definitie stress in de plant (bij gebrek aan regen). Fructaan wordt dan nog aangemaakt maar nauwelijks meer verbruikt. @ jolanda: klopt, maar teveel sacharose en fructose is ook een mede veroorzaker van HB. Die stoffen zijn allemaal suikers / snelle koolhydraten. Mbt schimmel, dat is een risico, maar pas als je weet welke schimmel + hoeveel weet je zeker of 't kwaad kan ;-(

Unarticamaandag 19 juli '10, 18:57 
Zouden die plekjes op de bladeren en stelen een schimmel zijn? En kan dit kwaad als ik ze dit laat eten als hooi? Als dit al een no-go zou zijn, hoef ik het ook niet te laten testen. Wie of welk bedrijf zou hier antwoord op kunnen geven? Er zitten hier veel agrarische bedrijven, maar die hebben geen of weinig paardenkennis. Bedankt voor het meedenken!

Unarticamaandag 19 juli '10, 18:56 
Even een quote van de website'Voer gezond.nl. ' Het is een misverstand te denken dat fructaan met water uit hooi te spoelen is, men verward het vaak met hexose en sacharose die wel uitspoelbaar zijn'.
In hoeverre is dit waar? Het wordt er alleen maar ingewikkelder op hahaha.

joopmaandag 19 juli '10, 17:10 
Waar lees jij die stress tijdens de groei aan af Karen? Het is misschien gewoon gegroeit en daarna pas verdroogt door gebrek aan regen? Dit hooi is in ieder geval graszaad vrij.

Karen Koomansmaandag 19 juli '10, 10:48 
Verstandig dat je het laat testen, ik ben benieuwd. Ik vermoed dat het (voor paarden) slecht hooi is, omdat het onder voor de plant stressvolle omstandigheden is gegroeid. Als er flink regen overheen is gegaan kan het NSK-gehalte erg meevallen omdat de suikers (deels) uitspoelen bij regen. Op één foto zie ik zwarte plekjes op het gras/hooi, mogelijk schimmels? Door de regen op het al dode gras?

Wilmaandag 19 juli '10, 00:54 
Ja, dit is dus wat ik hooi op stam noem... grapje! Ik zou het ook hooien hoor... alleen niet te vaak schudden, want dan hou je niets over. Denk dat het vrij snel droog is. Prima voor HB/IR etc. paarden!

joopzondag 18 juli '10, 17:24 
Het is al haast hooi, je kan het ook gewoon laten begrazen. Je kan het gerust hooien, het nadeel is dat het meer kapot gaat en meer stoffig wordt. Zeer weinig kwaliteit dus.